Szerző: Bizó Dániel

2005. október 19. 11:20

Rekordforgalmat bonyolított, de csalódást okozott az Intel

[Associated Press] Bár az egy évvel korábbihoz képest 5 százalékkal növelte nyereségét az Intel a legutóbbi negyedév során -- ezzel új harmadik negyedéves rekordot állítva fel -- a piac csalódottságát jelezte a kereskedésen kívüli árfolyam majdnem 3 százalékos csökkenésével. A második negyedévhez képest a forgalom 8 százalékkal, éves szinten pedig 18 százalékkal bővült.

[Associated Press] Bár az egy évvel korábbihoz képest 5 százalékkal növelte nyereségét az Intel a legutóbbi negyedév során -- ezzel új harmadik negyedéves rekordot állítva fel -- a piac csalódottságát jelezte a kereskedésen kívüli árfolyam majdnem 3 százalékos csökkenésével. A második negyedévhez képest a forgalom 8 százalékkal, éves szinten pedig 18 százalékkal bővült.

Rekord forgalom, arat a Centrino

A világ legnagyobb processzor- és félvezetőgyártója az október 1-ével záródó három hónapban 9,96 milliárd dolláros árbevételt és 2 milliárd dollár adózott eredményt tudott felmutatni. Egy évvel korábban a nyereség 1,91 milliárd, a forgalom pedig 8,47 milliárd dollárt tett ki. A Wall Street viszont 2,1 milliárdos nettó profitot várt hasonló forgalom mellett, ugyanakkor az Intel 140 millió dollárt fizetett ki egy jogi vita rendezésének részeként. Ezt beszámítva, az Intel nyeresége meghaladta az elemzők várakozásait.

Az Intel közölte, hogy az elmúlt időszakban nem volt képes az alaplapi chipkészletei iránti keresletet maradéktalanul kielégíteni, s ez a negyedik negyedév során is várhatóan gondokat okoz, de ezt követően, az újabb kapacitásoknak köszönhetően nem lesz már hiány az értékesítési csatornákban. Az elemzők szerint a kapacitáskorlát negatívan érintette a vállalat eredményeit.

Az asztali gépekbe szánt chipeknél jóval zsírosabb haszonnal kecsegtető Centrino vezetésével az Intel forgalmának immár harmada a notebookpiacból származik. A Centrino család (beleértve Pentium M és Celeron M önálló értékesítéseit) forgalma három hónap alatt 3,54 milliárd dollárt tett már ki, amely 1 milliárddal haladja meg az egy évvel korábbit.

A vállalat ezenkívül közölte, hogy processzorainak szállításai rekordméreteket öltöttek, nagyjából változatlan átlagos eladási ár mellett. A rekordméretű szállítások minden termékkategóriára igazak, egyedül alaplapokból értékesített kevesebbet a cég. A bruttó profitráta 61,1 százalékot tett ki.

Lendületben

A vállalat már megkezdte a 65 nanométeres csíkszélességű, kétmagos processzorainak tömegtermelését, és partnerei részére már szállítja is az első példányokat, hogy felkészüljenek a jövő év eleji premierre. Az Intel állítása szerint az év végéig a Yonah (Pentium M), a Dempsey (Xeon DP) és a Presler (Pentium D/EE) processzorok százezreit szállítja le a számítógépgyártókhoz. Paul Otellini elnök-vezérigazgató elmondta, hogy a kétmagos Xeon bemutatása óta mintegy 1 millió darabot szállítottak már le a partnerekhez. Várakozásai szerint a negyedik negyedév során a bevétel növekedésének fő hajtóereje a kétmagos chipek lesznek.

Fab32 néven egy új, 300 milliméteres szilíciumostyákat megmunkáló üzem építése is megkezdődött az arizonai Chandlerben. A 3 milliárd dolláros beruházás eredményeként 2007 második felében 45 nanométeres csíkszélességgel indulhat meg processzorok termelése.

Terület alapján Ázsia (Japán nélkül) képezte már a forgalom 52 százalékát, köszönhetően főként a világ két legnépesebb országában, Kínában és Indiában tapasztalt magas ütemű bővülésnek, melynek eredményeként 28 százalékkal több bevétel származott a régióból. Az Amerikai kontinens 19, Európa 20 százalékkal részesedett a forgalomból.

Az idei negyedik negyedévre az Intel erős kilátásokat közölt: 10,2 és 10,8 milliárd dollár közötti forgalmat, és emelkedő, becslésük szerint 63 százalékos bruttó profitrátát prognosztizáltak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról