:

Szerző: Ady Krisztián

2005. október 27. 15:25

A T-Mobile és a Magyar Telekom építheti ki a hazai TETRA rendszert

Megkötötte az Egységes Digitális Rádiótávközlő Rendszer (EDR) létrehozására kiírt nyílt, kétfordulós, tárgyalásos közbeszerzési eljárás szerződését a Miniszterelnöki Hivatal EDR Kormánybiztosa és a T-Mobile Magyarország Rt. - Magyar Telekom Rt. konzorcium.

[HWSW] Megkötötte az Egységes Digitális Rádiótávközlő Rendszer (EDR) létrehozására kiírt nyílt, kétfordulós, tárgyalásos közbeszerzési eljárás szerződését a Miniszterelnöki Hivatal EDR Kormánybiztosa és a T-Mobile Magyarország Rt. - Magyar Telekom Rt. konzorcium.

Hálózat Budapesten

A szerződés értelmében a T-Mobile Magyarország Rt. - Magyar Telekom Rt. 2006. április elejére helyezi üzembe az EDR-rendszer budapesti hálózatát, amely az országos rendszer próbaüzemének is tekinthető. Az EDR magyarországi felhasználói a jelenlegi tervek szerint a Rendőrség, Határőrség, Tűzoltóság, Katasztrófa-védelem, Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főigazgatóság, PM, Igazságügyi Minisztérium, MEH Nemzetbiztonsági Szolgálatok, EÜ Minisztérium -Országos Mentőszolgálat, és a Magyar Honvédség lesznek.

Az újfajta társadalmi és természeti kihívások szükségessé tették, hogy a készenléti és rendvédelmi szervek összehangolják és javítsák kommunikációs aktivitásukat világszerte. A terrorizmus, a szervezett bűnözés, a háborús övezetek rendvédelme, továbbá az árvíz-, belvíz-, földrengésveszély, a tűzvészek, a tömegszerencsétlenségek gyarapodása hatékony, gyors és biztonságos megoldások bevezetését sürgetik a nemzetektől.

"A magyar kormány az 1031/2003. (IV. 09.) Kormányhatározattal rendelte el a készenléti és a kormányzati felhasználói kör rádiókommunikációs igényeinek kielégítése céljából az egységes digitális rádiótávközlő rendszer kiépítését. A rendkívül magas rendelkezésre állást biztosító, zárt rádiótávközlő rendszer célja, hogy olyan professzionális összeköttetést valósítson meg a különféle készenléti és rendvédelmi szervek között, amely gyorsabbá, hatékonyabbá és biztonságosabbá teszi az egyes akciók kivitelezését" -- mondta Pesti István, az EDR Projekt kormánybiztosa.

A TETRA technológia

Az EDR TETRA-technológiával valósul meg, mely professzionális felhasználásra tervezett, mobil távközlő rendszer: a csoportkommunikációs szolgáltatások, a mobil telefónia, az üzenetküldés és a mobil adatszolgáltatások olyan egyedi kombinációja, amely egyetlen rádióegységről elérhető.

Előnye, hogy akadálymentesen képes üzemelni nagy kiterjedésű területen, a háttérzaj kiszűrésével kiváló hangminőséget biztosít, mindig rendelkezésre áll, kevesebb mint fél másodperces hívásfelépítést garantál, bizonyos esetekben hálózati lefedettség nélkül is működik. Az egyéni hívás mellett csoporthívásra, körözvényhívásra és expressz hívásra (push to talk), illetve adatátvitelre is alkalmas (státuszüzenetek, GPS helymeghatározási adatok, fájl- és képtovábbítás, adatbázis-elérés, IP, WAP). A TETRA szolgáltatások diszpécserhálózaton keresztül működnek. Európában a 380-400 MHz-es frekvenciát használja a TETRA-rendszer.

Biztonság

A korábbi analóg rendszerrel az egyes készenléti és rendvédelmi szervek kommunikációja illetéktelen személyek, bűnelkövetők által lehallgatható, illetve megbénítható volt. A TETRA titkos kommunikációt biztosít, a korszerű, digitális rendszer ellehetetleníti az illegális információ- és adatfelhasználást, és még tartós áramkimaradás esetén is tökéletes működést biztosít. Azáltal, hogy naponta képes felújítani a titkosító kulcsokat minden rádió számára, magas szintű biztonságot nyújt.

A legnagyobb TETRA hálózati projektek Belgiumban, Finnországban, Spanyolországban, Franciaországban, Angliában, Írországban, Hollandiában, Norvégiában, Svédországban és Hong-Kong-ban találhatók, de Európában alkalmazzák még Ausztriában, Romániában, Lengyelországban, Olaszországban, Portugáliában, Görögországban, Németországban és Oroszországban is.

Kötelezettségek

Az EDR megvalósítására kiírt közbeszerzési eljárás győztes pályázója, a T-Mobile Magyarország Rt. - Magyar Telekom Rt. konzorcium a szerződés szerint az alábbi szolgáltatások biztosítására vállalt garanciát: Budapesten 39 bázisállomást és 2 átjátszó állomást telepít, melyekkel 2006. április 5-éig Budapesten kiépíti a TETRA-hálózatot. Ezzel együtt készülékbérleti konstrukcióban 14 ezer végkészüléket bocsát a felhasználók rendelkezésére.

Az országos rendszer 2007. január 31-éig átadásra kerül, mellyel Magyarország területén 94 százalékos lefedettséget valósítanak meg. A rendszernek 99,9 százalékban kell rendelkezésre állnia, azaz a maximális kiesés 8 óra lehet évente. A TETRA rendszer az adófizetőknek 9,325 milliárd forintjába kerül majd évente.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 16:23

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.