Szerző: Bizó Dániel

2005. október 7. 13:15

Power5+ processzoros IBM szerverek kisvállalatok számára

[Computerworld/HWSW] A Computerworld hivatalos, az IBM-től származó értesülései alapján a vállalat olyan új, 90 nanométeres csíkszélességgel termelt Power5+ chipekkel szerelt szervereket jelentett be, amelyeket kifejezetten a kis- és középvállalatok (KKV) számára szán.

[Computerworld/HWSW] A Computerworld hivatalos, az IBM-től származó értesülései alapján a vállalat olyan új, 90 nanométeres csíkszélességgel termelt Power5+ chipekkel szerelt szervereket jelentett be, amelyeket kifejezetten a kis- és középvállalatok (KKV) számára szán.

Két új szerver KKV-k számára

Jeff Howard, a Power processzorokkal szerelt p5 termékvonal marketingjéért felelős programigazgató elárulta, hogy két új modellt terveznek piacra dobni. Az egyik, p5 550 Q jelölésű egy kétchipes modult tartalmazó modell, amely így -- fogalmaz Howard -- 8-utas gépként működik. A megfogalmazás zavaró lehet, ugyanis az IBM szakzsargonjában magonként számolja az "utasságot" (way), jelen esetben viszont Howard a Computerworldnek adott válaszában beleszámolta, hogy a kétmagos Power5/5+ processzorok magonként két utasításszálat kezelnek, így az operációs rendszer és az alkalmazások felé egy lapka 4 processzornak látszik. A p5 550 Q két modult us tud fogadni, így 4 Power5+ chippel, 8 maggal 16 utasításszál egyidejű kezelésére képes.

A másik konfiguráció (p5 505) egy 1U rack kivitelben érkezik, ilyen minőségében pedig a legelső Power5/5+ szerverek népes családjában, amit az új processzorok kisebb hőfejlődése és fogyasztása tesz lehetővé, 1 chipnek otthont adva majd. A Power5+ chipek ezekben a konfigurációkban 1,5 GHz-es órajelen lesznek elérhetőek, erősebb kiépítésú gépekben 1,9 GHz-en, míg nem hivatalos iparági források szerint a teljesítményéhes szervereket 2,1 GHz-es Power5+ chipekkel szerelik legfeljebb. Ezek az adatok némileg elmaradnak a korábbi, 2,4 GHz-re vonatkozó várakozásoktól. A chipekhez egyenként 36 megabájt méretű harmadszintű gyorsítótár dukál, külön lapkán.

Howard állítása alapján a UNIX-piaci lehetőségeinek 58 százaléka a KKV-szektorban rejlik, bár az nem derült ki, ezalatt darabszámot, vagy értéket értett. Az IBM az 1000 főnél kevesebbet foglalkoztató vállalatokat sorolja ebbe a kategóriába. A tervek szerint október 14-én elrajtoló gépek árazása még alakulóban van, de a p 505 várhatóan már 4000 dollár alatt is hozzáférhető lesz.

A Power5+ újdonságai

Az IBM folyamatosan frissíti p5 termékcsaládját az új Power5+ processzorra, az egy lapkát tartalmazó p5 520, és a kétprocesszoros p5 550 már az új Power 1,9 GHz-es változatával is kapható, és 2006 folyamán már a középkategóriás modellek is migrálnak. Az eltérő gyártástechnológián és ráncfelvarráson kívül az Power5+ gyakorlatilag teljesen megegyezik elődjével, viszont így némileg magasabb teljesítményt elméletileg lényegesen kisebb fogyasztás és hőtermelés mellett érhet el, ami a szerverek méretének, zajszintjének és fogyasztásának csökkentésére ad lehetőséget.

A gépekhez természetesen az IBM AIX 5L UNIX operációs rendszerét is lehet választani, a Red Hat vagy a Novell Linux-disztribúciói mellett. A szintén a KKV szektor számára bemutatott, rendkívül kifinomult képességekkel bíró Virtualization Manager révén webes felületen, egy böngésző segítségével néhány kattintással particionálhatjuk p5 szerverünket, ahol teljesen független szoftverkörnyezet áll rendelkezésünkre.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról