:

Szerző: Bodnár Ádám

2005. október 11. 10:12

Megjelent az első kétmagos Intel Xeon

[News.com/HWSW] Az Intel tegnap hivatalosan is bejelentette első kétmagos Xeon processzorát, amelyre már régóta várt a szakma. A Paxville kódnevű lapkáknak most még csak a kétprocesszoros szerverekbe szánt változatai érhetők el, a négy vagy több processzort tartalmazó szerverek számára tervezett kivitel az év végén lesz kapható.

[News.com/HWSW] Az Intel tegnap hivatalosan is bejelentette első kétmagos Xeon processzorát, amelyre már régóta várt a szakma. A Paxville kódnevű lapkáknak most még csak a kétprocesszoros szerverekbe szánt változatai érhetők el, a négy vagy több processzort tartalmazó szerverek számára tervezett kivitel az év végén lesz kapható.

Felépítését tekintve a Paxville semmiben sem különbözik az asztali gépekből már ismert Smithfieldtől: 64 bites felépítésű kétmagos chip, amely támogatja a Hyper-Threading technológiát, így egyszerre akár négy párhuzamos utasításszál feldolgozására is képes. A Paxville magonként 1 megabájt másodszintű gyorsítótárat tartalmaz, támogatja a Demand Based Switching energiatakarékos technológiát, valamint elhelyezték benne a puffertúlcsorduláson alapuló támadások ellen védelmet nyújtó Execution Disable Bitet. A processzor 800 MHz-es busszal jár és jelenleg 2,8 GHz-es kivitelben kapható, darabonként 1043 dolláros listaáron. A további verziók órajelének és árának bejelentése a későbbiekben esedékes.

Tűzoltó?

Az Intel eredetileg 2006 elejére tervezte a kétmagos Xeonok bemutatását, azonban a kétmagos AMD Opteronok elsöprő sikere miatt a vállalat kénytelen volt felgyorsítani terveit. A 90 nanométeres csíkszélességű, 2 maegbájt másodszintű cache-t tartalmazó Paxville magos lapkák aféle átmeneti megoldásként szerepelnek az Intel kínálatában, hiszen már a bejelentésükről szóló sajtóközleményben is szerepelnek a vállalat következő generációs, 65 nanométeres Xeonjai.

Az AMD szerint a Paxville korai megjelenése egyértelműen az Opteron sikerének tudható be, a vállalat marketing-igazgatója szerint azonban az Intel továbbra is kapkod és átmeneti megoldásokkal próbálja meg áthidalni a két termékvonal közötti különbséget, amely mind a teljesítmény, mind a fogyasztás területén az AMD fölényét mutatja. Richard szerint a Paxville megjelenése ellenére a teljesítménytesztekben továbbra is az AMD vezet.

A Paxville eredetileg négy- és többprocesszoros szerverek számára készült a Xeon MP sorozat részeként, azonban a gyártása olyan jól haladt, hogy az Intel végül kiadta a kétprocesszoros rendszerekbe szánt változatát is. Ebben a szegmensben azonban a Paxville csupán néhány hónapig lesz jelen, hiszen a tervek szerint már jövő év első negyedévében felváltja a 65 nanométeres csíkszélességű Dempsey.

Pár hónap múlva itt az újabb generáció

A Paxville-t felváltó Dempsey a jelenleg elérhető információk szerint két magot és magonként 2 megabájt másodszintű gyorsítótárat tartalmaz és már 1066 MHz-es busszal jár, a hozzá való chipkészlet pedig FB-DIMM (fully buffered DIMM) memóriát támogat, ráadásul akár 64 gigabájtot is. A Dempseyt kifejezetten kétutas szerverekhez tervezte az Intel. A hírek szerint a chip órajele 3,8 GHz körül indulhat.

Az Intel tervei szerint a jövőben már csak két- vagy többmagos Xeonokat mutat be. A vállalat célkitűzése, hogy 2006 végére az eladott szerverprocesszorok 85 százaléka többmagos felépítésű legyen, 2007 végére pedig végleg kikerülnek a kínálatból az egymagos lapkák. Az asztali processzorok szegmenségben 2006 végén már 70 százalékos részaránya lehet a többmagos chipeknek, 2007 végén pedig 90 százalékos.

A nagy szervergyártók közül a HP, az IBM és a Dell is bejelentette Paxville-alapú kétprocesszoros rendszereit. A vállalatok mérése szerint a kétmagos Xeonra épülő kiszolgálók alkalmazástól függően 15-50 százalékkal nyújtanak nagyobb teljesítményt a korábbi, egymagos processzorokkal szerelt rendszereknél. A négy- és többprocesszoros szerverek esetében a Paxville akár 60 százalékos teljesítménytöbbletet is hozhat az egymagos változatokhoz képest.

A négy- és többprocesszoros rendszerekhez szánt változat érdekessége, hogy új rendszerbusszal járnak. Az eddigi Xeon MP processzorok esetében a chipkészlethez egy közös, oszott buszon csatlakozott a négy processzor, mostantól azonban két-két processzorra jut egy közös busz, miáltal az egy chipre jutó sávszélesség a duplájára emelkedik.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 21:50

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.