Szerző: Ady Krisztián

2005. október 25. 14:06

Svájci kézben az Antenna Hungária

Jack L. Messman
Jürg Rötheli
[HWSW] Svájci kézbe került az Antenna Hungária Részvénytársaság: miután a Swisscom és az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Részvénytársaság (ÁPV Rt.) megszerezte a versenyhatóságok jóváhagyását, végrehajtották azt az ügyletet, amely során a Swisscom, 75 százalékos -- plusz egy részvény -- érdekeltséget vásárolt a vállalatban. A részvénycsomag vételára 293 millió svájci frank (46,75 milliárd forint).

Vételi ajánlat, esetleges tőzsdei kivonulás

A Swisscom 15 napon belül bejelenti a kisebbségi részvénytulajdonosok felé a kötelező vételi ajánlatot, mely legalább ugyanolyan részvényenkénti vételárat jelent, mint amennyit a 75 százalék plusz egy részvény tulajdonáért fizettek. Ez 5250 forintos részvényenkénti árnak felel meg, az AH Rt. részvényei a cikk írásakor 5150 forintos áron álltak a Budapesti Értéktőzsdén.

Amennyiben ezen az áron az összes részvény felajánlásra kerül, akkor a Swisscomnak körülbelül további 100 millió svájci frankot kell majd kifizetnie a részvényesek számára. A Swisscom 100%-os részvénytulajdonra törekszik, ebben az esetben megfontolás tárgyát képezi az Antenna Hungária tőzsdei kivezetése is. A kivonulás abban az esetben is megtörténhet, ha a svájci tulajdonosnak csak a részvények 9x százalékát sikerülne megszereznie.

Fejlődési, terjedési lehetőség

Svéjcban a növekedési lehetőségek a műsorszórás területén meglehetősen korlátozottak. "Ez az akvizíció lehetővé tette számunkra, hogy megvessük a lábunkat a nemzetközi műsorszóró piacon és tovább fogunk kutatni újabb akvizíciós lehetőségek után Európában" -- nyilatkozta Jürg Rötheli, a Swisscom AG Csoport Vezető Testületének tagja és az Antenna Hungária Igazgatóságának leendő elnöke.

Az Antenna Hungária csoport a maga kb. 910 alkalmazottjával és 160 millió svájci frankot kitevő éves árbevételével jelenleg kiváló pozíciót foglal el az analóg rádió- és televízió-műsorszórás területén, ennélfogva tehát jó helyzetben van ahhoz, hogy vezető szerepet játsszon a digitális műsorszórásra történő átállás folyamatában Magyarországon. A Swisscom a digitális műsorszórás területén meglévő széleskörű know-how-ját kínálja fel az Antenna Hungáriának, amelyben a Svájcon kívüli növekedési lehetőségek kihasználását látja.

12 milliárd forint beruházás 2009-ig

Az Antenna Hungária Rt. legfontosabb stratégiai feladata és fejlesztése a rádió- és televíziós programok földi terjesztésének digitalizálása lesz, a vállalat tervei szerint 2012 végéig Magyarország háztartásainak legalább 97 százaléka képes lesz a digitális adások vételére. A digitalizálás kapcsán az Antenna Hungáriában mintegy 12 milliárd forintnyi beruházást valósít meg a svájci tulajdonos.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról