Szerző: Bodnár Ádám

2007. július 17. 16:48

Az év végén búcsúzik a PHP4

Az év végén megszűnik a népszerű PHP szkriptnyelv 4-es változatának támogatása -- jelentették be a fejlesztők. 2007. december 31-ét követően már nem jelennek meg frissítések, kizárólag biztonsági javításokat adnak majd ki a PHP4-hez eseti jelleggel, 2008. augusztus 8-át követően pedig mindenfajta támogatás megszűnik.

[HWSW] Az év végén megszűnik a népszerű PHP szkriptnyelv 4-es változatának támogatása -- jelentették be a fejlesztők. 2007. december 31-ét követően már nem jelennek meg frissítések, kizárólag biztonsági javításokat adnak majd ki a PHP4-hez eseti jelleggel, 2008. augusztus 8-át követően pedig mindenfajta támogatás megszűnik.

A PHP4 utóda, a PHP5 már három éve elérhető, gyors, stabil és alkalmas arra, hogy éles környezetben bevessék, ezért a fejleszők arra kérik a PHP4-felhasználókat, a támogatás megszűnéséig hátralevő időt fordítsák arra, hogy alkalmazásaikat az új verzióra portolják. Ehhez természetesen számos segítséget nyújtanak többek között migrációs útmutatók formájában. Eközben a fejlesztők lázasan dolgoznak a PHP6 készítésén.

A PHP története 1994-ig vezethető vissza, Rasmus Lerdord dán programozó ekkor írta az első változatot, hogy feldobja weboldalát, illetve látogatottsági adatokat gyűjtsön. A Personal Home Page Tools 1995 júniusában debütált a nyilvánosság előtt, ez a változat azonban már a PHP 2-es verziójának tekinthető.

Két izraeli fejlesztő, Zeev Suravski és Andi Gutmans 1997-ben újraírta a szintaktikai analízist végző részt, ezzel létrehozva a PHP3-at, amelynek a neve PHP: Hypertext Preprocessor-ra változott. A PHP3 hosszas bétatesztelés után 1998 júnisában jelent meg. Surasaki és Gutmans ezt követően újraírták a PHP magját, így jött létre 1999-ben a Zend Engine, majd 2000-ben az erre épülő PHP4. A PHP legújabb változata, a PHP5 2004 júliusában debütált, a legfrissebb verziót, az 5.2.3-at pedig idén június 1-én adták ki.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról

GITHUB

0

Elérhetővé vált a GitHub Copilot Enterprise

2024. február 29. 11:34

Az előzetes után általánosan hozzáférhetővé vált a GitHubon a Copilot új szintje, ami a szervezetek belsős kódbázisa alapján segíti a fejlesztőket.