:

Szerző: Bizó Dániel

2007. július 13. 10:21

Valójában nem volt Playstation 3 árcsökkentés

Egy hete a Sony még kitartóan tagadta, hogy a PlayStation 3 árának csökkentését tervezné, ennek ellenére hétfőn 100 dollárral vágta meg a 60 gigabájtos modell javasolt kiskereskedelmi árát. A cég pr-részlegének arcátlanságára azonban lehet mentség: a 60 gigabájtos modell kifutóban van, és a készletek kiürülését követően ismét csak egy 599 dolláros modell marad piacon, 80 gigabájtos merevlemezzel -- minderre az európai részleg egyik vezére világított rá, miután közölték, szó nincs árcsökkentésről az Unióban.

[HWSW] Egy hete a Sony még kitartóan tagadta, hogy a PlayStation 3 árának csökkentését tervezné, ennek ellenére hétfőn 100 dollárral vágta meg a 60 gigabájtos modell javasolt kiskereskedelmi árát. A cég pr-részlegének arcátlanságára azonban lehet mentség: a 60 gigabájtos modell kifutóban van, és a készletek kiürülését követően ismét csak egy 599 dolláros modell marad piacon, 80 gigabájtos merevlemezzel -- minderre az európai részleg egyik vezére világított rá, miután közölték, szó nincs árcsökkentésről az Unióban.

Árcsökkentés: van is, nincs is

David Reeves, a Sony Computer Entertainment Europe (SCEE) elnöke az E3 játékipari expón és konferencián ült le beszélgetni a GamesIndustry.biz munkatársával. Reeves a nagyvállalatoktól szokatlan nyíltsággal engedett bepillantást a színfalak mögé, és osztotta meg gondolatait -- talán hogy ne amerikai testvéreik messzire hallatszó, ám régóta elhibázott kommunikációja miatt kelljen állandóan magyarázkodnia.

Gyakorlatilag minden, a tájékoztatásra valamit is adó hírmédium beszámolt róla hétfőn, hogy Észak-Amerikában csökkent a PlayStation 3 ára, mégpedig 100 dollárral. Az európai piac figyelme azonnal az SCEE-re szegeződött, hasonló lépést várva. Az európai leány azonban tegnap közölte, az óvilágban nem lesz árcsökkentés, ugyanakkor az eddigi árért (600 euró) egy extra SIXAXIS vezérlőt és 2 játékot kapunk a géphez egy öt játékból álló listából (Resistance: Fall of Man, Motorstorm, Genji: Days of the Blade, Formula One Championship Edition és Ridge Racer 7). Az ilyen csomagok elvileg augusztustól váltják fel a jelenlegi dobozt.

Ez a hétfői híradásokat követően természetesen csalódást okoz, főként annak fényében, hogy nekünk, európai vevőknek egyébként is többet kellett (volna) eddig is kicsengetni a PS3-ért. Reeves erre a kritikára válaszolva mondta el, valójában az amerikaiak sem csökkentettek árat, egyszerűen egy új modellre frissítettek, és a készleten maradt 60 gigabájtos modellek kiárusítása folyik 499 dollárért.

A nagyobb HDD csak kompenzáció

Az Egyesült Államokban és Japánban tavaly ősszel piacra dobott PS3-ak még tartalmaztak egy komplett PlayStation 2 chipsetet a 100 százalékos visszafelé kompatibilitás érdekében. Költségcsökkentési okokból azonban az Európába márciusban érkezett szállítmányok már egy új változatot tartalmaztak, mely drasztikusan lecsökkentett hardvertámogatás, a kompatibilitást lényegében szoftveresen oldják meg. Reeves elmondta, a 20 gigabájttal nagyobb kapacitással az amerikai leány ellenértéket kívánt kínálni a 88 százalékra csökkent kompatibilitásért cserébe.

Ezzel szemben erre Európában nem volt szükség, és nem akarták bonyolítani két különböző modellel a kereskedők és vásárlók helyzetét egyaránt, mondta Reeves. Szerinte nyárra ez egy jó értéknövelt csomag, de most már inkább azon gondolkoznak, hogy "karácsonyhoz közelebb" mi legyen -- az interjú elején októbert említette meg, mint egy következő lépés idejének. Az SEE szerint a régióban több mint 1,2 millió PS3 talált már gazdára.

Márciusra minden megfordul

Az elnök többek között elmondta, egyetért abban, hogy a PS3 ára magas, de hozzátette, hogy ennek ellenére veszik [Európában]. Véleménye szerint az Xbox 360 Amerikában és az Egyesült Királyságban jól teljesít, de Európa többi részében "nagyjából halott", Japánban pedig teljesen -- nem mintha utóbbi legalább félig ne lenne igaz a PS3-ra is. A Microsoft elpuskázta a tavaly ünnepi szezont, véli, és jövő tavaszra már látszani fog, a PS3 kerül ki nyertesen a harcból.

Reeves szerint tartoznak a Nintendónak, ugyanis a japán rivális tartotta mozgásban a játékipart az elmúlt néhány évben. "Két éve az ipar leírta őket, de visszatértek. [...] A Wii rendkívül jól teljesít, le a kalappal előttünk". Elmondta, hogy a keménymag kiszolgálását követően szélesebb csoportok felé fog fordulni, amit már megkezdett az olyan franchise-okkal, mint a SingStar is, és ebbe az irányba illeszkedik bele a killernek (a gép eladásait meghúzó szoftver) ígérkező LittleBigPlanet.

Hogy miért tűnt arrogánsnak korábban a Sony, és Reeves más témákkal kapcsolatos véleményéről a GamesIndustry.biz oldalán megjelent interjúbanolvashatunk.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 03:35

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.