Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Mellékesen egérmozi...

Bányai György, 2007. július 09. 15:38
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A cikkünkből kiderül, hogy bizony nem csak a manapság egyre divatosabb mobil videolejátszók, hanem más termékcsoport is alkalmas lehet a mozizásra, így a mobiltelefonok, a digitális fényképezőgépek, az ezekhez kapcsolódó digitális fotótárolók, a hordozható játékkonzolok, vagy akár a tenyérgépek között is érdemes körülnézni.

[HWSW] Se szeri, se száma azoknak a hordozható médialejátszóknak, amelyek kifejezetten arra készültek, hogy képeket, MP3-állományokat, vagy akár mozifilmeket élvezhessük, elütve ezzel az unalmas perceket, vagy az utazás fárasztó, hosszú óráit. A cikkünkből kiderül, hogy bizony más termékcsoport is alkalmas lehet filmek lejátszására, így a mobiltelefonok, a digitális fényképezőgépek, az ezekhez kapcsolódó digitális fotótárolók, a hordozható játékkonzolok, vagy akár a tenyérszámítógépek között is érdemes körülnézni.

A most bemutatott készülékek mindegyike alkalmas a mozik lejátszására, de fő feladatuk más. Érdemes az alapján válogatni közülük, hogy melyik a legfőbb feladat, amit el kell látniuk. Természetesen abban az esetben, ha csak és kizárólag a filmlejátszás a fontos, legjobb, ha célgépet vásárolunk, mert a nagy tárkapacitás, a jó képminőség, illetve a nagy kijelző ebben a termékcsoportban egyesül leginkább.

Samsung NV3 digitális fényképezőgép

A Samsung 7,1 megapixeles NV3 fényképezőgépe nem csak hogy megengedi lejátszani a filmeket, hanem egyenesen elvárja a mozizást, hiszen a módválasztó tárcsán a fényképezéshez szükséges automata, program, illetve témaautomatika állások mellett a PMP (Portable Media Player) is helyet kapott, a készülékben pedig sztereó hangszórót is elhelyeztek. A filmeket lejátszás előtt a készülék számára értelmezhető egyedi formátumra (módosított Xvid) kell alakítani a géphez mellékelt szoftverrel, amelynek időigénye azért nem elviselhetetlen egy mai, átlagos számítógép teljesítményét szem előtt tartva. Szerencsére az áttöltés már egyszerű és gyors, nem szükséges a gyári program használata, mert a kész fájlokat elég a memóriakártya PMP mappájába másolni, amelyet akár egy kártyaolvasó segítségével is megtehetünk.


Samsung NV3

A megjelenített kép -- a 2,5 hüvelykes, 320x240 képpontos kijelzőnek hála -- nagyon szép, bár a gyors jeleneteknél azért látható némi utánhúzás. Az NV3 órákon át kézben tartható anélkül, hogy kényelmetlenné válna, bár a fém burkolatnak súlya is van. A ház jobb oldalán található sok kiemelkedő gomb miatt a fényképezőgép nem csúszik ki a kézből, ezáltal szorítani sem kell annyira. A mellékelt fülhallgató sajnos gyenge minőségű, érdemes egy jobb darabot a készülékhez vásárolni. Az NV3 hátrányként a kis tárkapacitást említhetjük, hiszen a készülék maximálisan 2 gigabájtos SD-kártyákat képes fogadni, amelyre a legjobb esetben sem fér két-három mozinál több, bár ennél hosszabb filmnézést az akkumulátor kapacitása sem enged. Az NV3 emellett MP3 lejátszásra is alkalmas, azonban a hangminőségre a gyatra fülhallgató itt is rossz hatással van.

Apple iPod video

Az iPod ötödik generációjának tervezésekor szem előtt tartották a hagyományokat, épp azok a stíluselemek alkotják a készülékházat, amelyek az első generáció óta jellemzőek a sorozatra. A hosszában tartandó iPod felső részén a kijelző, alatta a kör alakba rendezett vezérlőgombok találhatók. Az elrendezés előnye, hogy kényelmesen lehet kézben tartani a készüléket, egyáltalán nem kell attól tartanunk, hogy beletakarunk valamelyik ujjunkkal a képbe.

Az iPod-számítógép kapcsolatra a géphez mellékelt iTunes alkalmazás javallott a gyártó szerint, bár ez a filmek konverziójára nem alkalmas. Az internetről letölthető számtalan szoftver annál inkább, mi a WinAVI MPEG4 konvertert próbátuk ki, amely az iPodén kívül számtalan formátumra képes MPEG, DivX, Xvid, vagy DVD tartalmat konvertálni. A Samsung fényképezőgépénél látottakhoz képest kisebb a konverzió időigénye.


iPod 5G

Az iPod kijelzője igen jó minőségű, de kisebb annál, mint amekkorát elképzelnénk egy médialejátszótól. Az akkumulátoros üzem folyamatos mozizáskor a gyártó állítása szerint legfeljebb 3,5 óra lehet, ami a tesztelt készülékekkel összevetve közepes. Igaz, mi a 30 gigabájtos verziót próbáltuk, a 80 gigabájtos kivitel nagyobb kapacitású akkumulátorral rendelkezik. Az iPodhoz mellékelt gyári fülhallgató leginkább a klasszikus zeneművekkel áll jó viszonyban, a modern stílusnak kevésbé társa. Magas hangerőnél torzít, a mélyeket és magasakat saját szánk íze szerint nem állíthatjuk, pedig elvárható lenne egy borsos árú terméktől.

Archos GMINI400 fotótároló

A GMINI 400 egy apró, stílusos fémházba rejtett fotótároló, amelyben egy 20 gigabájtos merevlemez lapul. Elsődleges célja, hogy egy telefényképezett CompactFlash kártyát lementhessünk a civilizációtól távol, akár egy kirándulás során. Csak pluszfunkció a filmlejátszás lehetősége, amelyre akár 5-6 órán át képes a készülék, hiszen igen masszívan tervezett akkumulátor látja el árammal. Az Archos hangminősége kifogástalan, a mezőny leghangosabb és legtisztább hangú résztvevője. A filmlejátszásról sajnos nem lehet így nyilatkozni, mert bár a tárkapacitás több mint elegendő, a készülékház fogása kényelmes, a képernyő sajnos túl kicsi, ráadásul kontraszttalan is. A régebbi tenyérgépek kijelzőire jellemzően itt is kékes ködös szürkét látunk a fekete szín helyett.


Archos Gmini 400

Ennél a készüléknél valóban a fényképmentés az elsődleges, amit egyébként villámgyorsan intéz. Filmet valószínűleg csak akkor indítunk el rajta, ha feltétlenül szükséges, semmiképp sem azért, mert szórakozni támad kedvünk. Zenehallgatáshoz azonban feltétlenül ajánljuk, bár a mellékelt helyett egy drágább, jobb minőségű fülhallgató beszerzése itt is ajánlott.

A cikk több oldalból áll:
Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.