Szerző: Bányai György

2007. július 18. 12:48

Moblin: linuxos szoftverplatform mobil eszközökhöz az Intel gondozásában

Az Intel leleplezte ambíciózus Linux-projektjét, amellyel a mobil eszközöket célozza. A Moblin névre keresztelt nyílt forráskódú kezdeményezés magában foglalja a Linux kernelt, a kezelőfelületet, a médialejátszó keretrendszert, a böngészőt, beágyazott Linux-imagekezelő eszközöket a fejlesztői erőforrásokat, dokumentációkat éppúgy, mint a levelezőlistákat, illetve IRC-csatornát.

[HWSW] Az Intel leleplezte ambíciózus Linux-projektjét, amellyel a mobil eszközöket célozza. A Moblin névre keresztelt nyílt forráskódú kezdeményezés magában foglalja a Linux kernelt, a kezelőfelületet, a médialejátszó keretrendszert, a böngészőt, beágyazott Linux-imagekezelő eszközöket a fejlesztői erőforrásokat, dokumentációkat éppúgy, mint a levelezőlistákat, illetve IRC-csatornát.

A Moblin projekt több alprojektet fog össze, melyek között a kernel természetesen legfontosabb helyen áll a meghajtóprogramokkal és patchekkel, ezt követi a GTK alapú kezelőfelület ami a Hildon alkalmazásra alapoz (éppúgy, mint a Nokia webtáblájában), a masszív, egyben jól átgondolt energiagazdálkodási alrendszer, a dinamikusan konfigurálható hálózati rész, amely támogatja a Bluetooth, és a WLAN kapcsolatokat, a Mozilla-alapú böngésző, a multimédia lejátszásáért felelős Moblin Media Artist, amely a helyben tárolt, vagy az internetről származó médiatartalmak lejátszására hivatott, a fényképek és vidók megosztására kihegyezett képfeldolgozó és fényképező alrendszer, valamint a Telepathy-alapú azonnali üzenetküldő és chat alkalmazás.


Moblin munkaasztal

Az Intel az aprócska mobil eszközök számára már két processzort is kínál, amelyeket mintha a Moblinhoz találtak volna ki, tehát láthatóan nagy energiát fektet az ultramobil termékterületre. A még 90 nm gyártástechnológiával készülő 600 megahertzes A100 és a 800 megahertzes A110 központi egységek a maximum 1 gigabájt rendszermemória kezelésére képes Intel 945GU Express lapkakészlettel (133 megahertzen üzemelő integrált grafikus maggal és egysávos PCI-Express csatolóval) és ICH7 I/O vezérlővel párosíthatók. A két processzor a működési frekvencián kívül másban nem különbözik egymástól: 400 megahertzes előoldali buszsebesség, 512 kilobájt másodszintű gyorsítótár, valamint 3 wattos TDP a közös jellemzők.

A komplett egység az Inteltől az Ultra Mobile Platform 2007 nevet kapta, melyek a Moblint futtató, jellemzően 5 hüvelykes kijelzővel elgondolt mobil internet eszközökbe (MID: Mobile Internet Devices), illetve az ultamobil számítógépekbe (UMPC: Ultra Mobile PC) kerülhetnek beépítésre. A Moblin.org a július 22. és 24-e között Portlandban megrendezésre kerülő Ubuntu Live konferenciára -- amelyen az Inteltől Doug Fisher, a szoftveres megoldások csoportjának elnöke is ad előadást -- nagy bemutatóval készül.


egy Moblint futtató MID internetes céleszköz

Jelenleg a Moblin Intel technológiára alapoz, de az Intel szerint nyitott lehet más architektúrák támogatására is. Az elérendő cél, hogy gazdag internetes élmény kerülhessen a felhasználó kezébe, amelyből a videotartalmak lejátszása, a kapcsolattartás lehetősége, illetve a fájlok fel- és letöltésének a képessége sem hiányzik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról