Szerző: Bodnár Ádám

2007. július 16. 08:54

Gyorsan hódít a Firefox Magyarországon

Európában a Firefox piaci részesedése az elmúlt négy hónap során 3,7 százalékponttal erősödött és megközelítette a 28 százalékot -- derül ki a XiTiMonitor által nyilvánosságra hozott adatokból . Hazánkban különösen kedvező fogadtatásra talált a nyílt forrású böngésző, az európai országok között a negyedik helyen állunk a Firefox elterjedtségét tekintve.

[HWSW] Európában a Firefox piaci részesedése az elmúlt négy hónap során 3,7 százalékponttal erősödött és megközelítette a 28 százalékot -- derül ki a XiTiMonitor által nyilvánosságra hozott adatokból. Hazánkban különösen kedvező fogadtatásra talált a nyílt forrású böngésző, az európai országok között a negyedik helyen állunk a Firefox elterjedtségét tekintve.

Gyorsan terjed itthon is

A XiTiMonitor adatai szerint egy évvel ezelőtt még csak 21,1 százalék volt a Firefox piaci részesedése Európában, vagyis az azóta eltelt időszakban harmadával nőtt a népszerűsége. Az európai felhasználók körében továbbra is az Internet Explorer a legelterjedtebb böngésző (66,5%), ezt követi a Firefox (27,8%), majd az Opera (3,5%). Az Apple gépeire telepített, de pár hete Windows operációs rendszeren is futtatható Safarit csupán a felhasználók 1,7 százaléka használja Európa-szerte.

Az európai országok közül Szlovéniában a legelterjedtebb a Firefox, itt a piaci részesedése meghaladja a 47 százalékot, Finnországban 45, Szlovákiában 40 százalékot tudhat magáénak. Magyarország az elterjedtséget tekintve a negyedik az országok sorában, itthon az internetezők 38 százaléka használja a nyílt forrású böngészőt. A növekedés ütemét tekintve is figyelemre méltó helyen áll Magyarország, a XiTiMonitior adatai szerint ugyanis az elmúlt négy hónapban hazánkban 46 százalékkal nőtt a Firefox piaci részesedése.

Firefox piaci részesedés

Az írek húztak bele a legjobban

A legjobban Hollandiában tartja magát az Internet Explorer, itt az internetezőknek csak 14,6 százaléka használ Firefoxot, Dániában 15,2 százaléknál, Monacóban 15,6 százaléknál áll jelenleg a nyílt forrású böngésző piaci részesedése. Az európai országok mindegyikére igaz, hogy az elmúlt hónapok során nőtt a Firefox elterjedtsége, Magyarország mellett a legnagyobb növekedést Írországban könyvelhette el a nyílt forrású böngésző, itt március óta 55 százalékkal ugrott meg a piaci részesedése.

Rendkívüli elterjedtsége ellenére mégsem Európában a legnépszerűbb a Firefox, hanem Ausztráliában és Óceániában, ahol a XiTiMonitor adatai szerint a piaci részesedése 28,9 százalék. A legkevésbé Ázsiát és Afrikát tudta meghódítani a nyílt forrású böngésző, ezeken a kontinenseken a piaci részesedése nem éri el a 15 százalékot sem.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról