Szerző: Bányai György

2007. július 30. 14:49

Nokia 6110 Navigator: GPS helymeghatározás nem csak windowsos tenyérgépeken

Újabb okostelefon járt szerkesztőségünkben, a Nokia legújabb GPS vevőegységgel is ellátott mobilkészülékét nyílt alkalmunk rövidebb ideig kipróbálni. A készülék multimédiás lehetőségei és beépített GPS-vevője jelesre vizsgázott, de utóbbi szoftveres körítésén lehetne még csiszolni.

[HWSW] Újabb okostelefon járt szerkesztőségünkben, a Nokia legújabb GPS vevőegységgel is ellátott mobilkészülékét nyílt alkalmunk rövidebb ideig kipróbálni. A készülék multimédiás lehetőségei és beépített GPS-vevője jelesre vizsgázott, de utóbbi szoftveres körítésén lehetne még csiszolni.

Nokia 6110 Navigator

A Nokia 6110 Navigator okostelefon fekete-ezüst színű változata vendégeskedett nálunk, de a készülék létezik fehér-ezüst színkombinációban is. A készülék szétcsúsztatható házat kapott, amelynek szokás szerint alsó részében találhatóak a számbillentyűk, a felső, kijelzőt tartalmazó részében pedig csak a hivás fogadására, vagy elutasítására, illetve a menüben barangoláshoz elengedhetetlen navigálógombok kaptak helyet. Mindkét rész tartalmaz egy fényképezőegységet, melyekből a hátoldali egy fixfókuszos rendszerű, LED-es vakuval ellátott 2 megapixeles változat. A készülék szoftvere alkalmassá teszi a kamerát panorámaképek, vagy filmek felvételére is. Az előlapi kamera elsősorban videotelefonálásra került a készülékbe, melyben egy 320 x 240 képpontos képérzékelő kapott helyet. A kamera alatt egy 240 x 320 képpontot 16 millió színben megjeleníteni képes gyönyörű kijelzőt találunk, melynek színei és kontrasztja is kiválóak.

Mielőtt az igazi durranásra, a GPS-es navigációra rátérnénk, pár szót ejtsünk a multimédiás képességekről, az adatkapcsolat és a telefonfunkciók adta lehetőségekről is. A beépített fényképezőgép jó minőségű fényképeket készít, mellyel egyenes arányban áll a zenelejátszó alkalmazás minősége is. A dalok négy előre beállított módon szólaltathatók meg, így a pop, a rock, a jazz és a klasszikus zenét kedvelők választhatnak az egyenes hangképtől eltérő hangszínek közül. Egyéni hangszínek beállítására nincs lehetőségünk. Sajnos a mellékelt headset hangszóróinak minősége gyengébb, mint amit a mobil nyújtani tud, ami abból is "hallatszik", hogy a választható hangzásképek között alig érzékelhetünk különbséget. A mélyhang-kiemelés azonban remekül erősíti az alacsonyabb frekvenciájú hangokat. Ha meg szeretnénk környezetünkkel osztani zenéinket, a hátoldalon sztereo hangszóró is a rendelkezésünkre áll, amelynél beállítható a szélesebb sztereo hangzás is.


Nálunk a Nokia 6110 Navigator fekete-ezüst változata járt

HSDPA, irodai alkalmazások

Az adatátvitel terén a 6110 Navigator jól is áll, és rosszul is, a HSDPA internetezési lehetőség mindenképpen jó, a vezeték nélküli hálózatok (Wi-Fi) támogatásának hiánya azonban rossz. Előbbi lehetővé teszi, hogy a készülék saját böngészőjén, vagy kábellel, illetve Bluetooth- (beépített Bluetooth 2.0 szabványú adóvevő) kapcsolattal számítógépünkhöz csatlakozva a mobilszolgáltatónk hálózatának lehetőségeitől függően, akár 3,6 Mbit/s sebességgel érjük el a világhálót. Utóbbi pedig egyszerűen csak hiányzik.

A kis kijelzőn öröm a webes tartalmak megjelenítése, a böngésző ugyanis villámgyors, ahol a sebes jelzőt nem csak az adatátviteli sebesség értékelésekor használhatjuk, hanem a képernyőn megjelenő tartalom fürgeségére, illetve a program reakcióira, futásának sebességére is ráhúzhatjuk. A minimap, a weboldal "térképes" megjelenítése igen jól használható. A korábban látogatott weboldalak a vissza gomb megnyomásakor képpel együtt láthatók (szintén kicsinyítve) amelyek között könnyedén lapozhatunk.

A 6110 Navigator HSDPA-lefedettség hiányában automatikusan képes visszakapcsolni egy-két fokozatot, ismeri a GPRS- és az EDGE-hálózatokat is. Az irodai alkalmazások megnyitására egy QuickOffice programcsomag ad lehetőséget, amivel elérhetjük fontosabb Word, Excel, valamint PowerPoint állományainkat, azonban új dokumentum létrehozására nincs lehetőségünk. Ezt egészíti ki a PDF-olvasó program, amely a fájlokat előzetes konverzió nélkül képes megjeleníteni. A 6110 Navigatort háromféleképpen kapcsolhatjuk a számítógépünkhöz, a jól ismert Nokia PC Suite program használatával, USB memóriakulcsként -- ekkor csak a memóriakártya tartalma látszik a böngészőnkben cserélhető lemezes tárolóként --, vagy médialejátszó módban, mint ahogy azt némely MP3-lejátszó esetében láthatjuk.


A navigáció két jellemző képe

Dzsípíesz

A 6110 Navigator számunkra legfontosabb, nevéből is sejthető lehetősége a GPS-es navigáció, melynek két alapkövetelménye a beépített GPS vevőegység, illetve a hozzá tartozó, térképet tartalmazó alkalmazás. A Nokia N95 készülékében található GPS-vevőről sok jót nem hallani, de tesztünk alanya remekül vette a műholdak jelét -- zárt térben természetesen ez sem volt képes megmutatni pozíciónkat. A mobilkészülékben a Symbian Series 60 platform 3.1-es kiadása látja el az operációs rendszer feladatait, amiből egyenesen következik, hogy a hazai piacon uralkodó, windowos tenyérgépekre telepíthető iGo navigációs rendszer a készüléken nem futtatható.


A készülék alja is izgalmas: két megapixeles LED-vakus fényképezőgép és a hangsúlyos GPS felirat

Ennek alternatívájaként a dedikált gombbal ellátott Route 66 alkalmazást indíthatjuk, melyet a készülékhez adott 512 megabájtos MicroSD kártyán mellékelnek, illetve a Nokia weboldaláról ingyenesen is letölthető. A program indulásakor látványos animációval kezd, egy földgömböt látunk, amelybe forgás közben belenagyít, egészen a legutolsó ismert pozíciónk helyzetéig. Miután a műholddal a kapcsolat létrejött, természetesen azonnal odaugrik a kurzor, ahol éppen tartózkodunk. A navigáció során az apró kijelző nem feltétlenül jelent problémát, mivel az útbaigazítást élő szóban is megkaphatjuk.

Sajnos magyarországi részletes térképet a mellékelt DVD csak Budapestről, Budakesziről, Gyálról és Törökbálintról tartalmaz, és hasonló a helyzet Kelet- és Közép-Európa több országával is -- remélhetőleg ez a későbbiekben változni fog. Nyugat Európa viszont nagyságrendekkel jobban lefedett. A mellékelt DVD-lemezen Afrika, Észak- és Dél Amerika, Ázsia a fejlesztők által fontosabbnak ítélt részleteit is megkapjuk, az igen erős térképezettségű Ausztrália mellett.


Mintaképek a 6110 Navigator 2 megapixeles fényképezőgépétől

A Nokia 6110 Navigator okostelefont 130 ezer forintért lehet hamarosan megvásárolni kártyafüggetlenül, hűségnyilatkozattól mentesen. A hazai mobilszolgáltatóknál új előfizetéssel, hűségnyilatkozattal várhatóan ennél olcsóbban is hozzájuthatunk.

Véleménye van?

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról