Szerző: Ady Krisztián

2007. július 12. 12:30

Kéretlen levelekbe mellékelt PDF dokumentumok terhelik a levelezőszervereket

[Techworld] A Commtouch Software -- és valószínűleg az internetezők többsége -- különleges, de sajnos nem meglepő kéretlen levéldömpinget érzékelt a hét elején: becslése szerint a naponta kiszűrt spamek 10-15 százaléka olyan levél volt, melyhez PDF dokumetumot csatoltak. Mivel ezeknek a leveleknek a mérete közel négyszerese volt egy normális spamnek, a kéretlen levelek által okozott sávszélesség-terhelés 30-40 százalékkal is megnövekedhetett.

[Techworld] A Commtouch Software -- és valószínűleg az internetezők többsége -- különleges, de sajnos nem meglepő kéretlen levéldömpinget érzékelt a hét elején: becslése szerint a naponta kiszűrt spamek 10-15 százaléka olyan levél volt, melyhez PDF dokumetumot csatoltak. Mivel ezeknek a leveleknek a mérete közel négyszerese volt egy "normális" spamnek, a kéretlen levelek által okozott sávszélesség-terhelés 30-40 százalékkal is megnövekedhetett.

Az izraeli internetbiztonsági cég szerint a kitörés során eddig 14-21 milliárd PDF-dokumentummal ellátott e-mail indult útjára, és bár az internetszolgáltatók spamszűrői már többnyire kiszűrik ezeket a leveleket, egyelőre nincs jele, hogy a tendencia lassulna. Az elvégzett analízis szerint a kéretlen levelek kiküldéséért valóban globális zombigép-hálózat felelős, az első hat óra leveleinek 24 százaléka az Egyesült Államokból, 14 százaléka Tajvanról, 10 százaléka Kínából, 4 százaléka pedig Oroszországból indult útjára, de a kéretlen levelek összességében 167 ország számítógépeiről kezdték meg a postaládák eltömését.

A PDF csatolmányok eddig nem voltak megszokottak kéretlen levelekben, az első ilyen spameket néhány héttel ezelőtt küldték szét az interneten. A jelenlegi kitörés azonban azt mutatja, hogy a spammelők igen gyorsan alkalmazkodnak az új technikákhoz és széleskörűen elkezdik használni azokat. A PDF dokumentumokat ráadásul az üzleti kommunikáció során is előszeretettel használják, így a kéretlenlevél-szűrő technológiákat is fel kell készíteni ezekre az esetekre. A Symantec nemrég publikált jelentése szerint a képeket tartalmazó spam visszaszorulóban van, most pedig úgy tűnik, hogy helyét a PDF-eket tartalmazó veszi át.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról