:

Szerző: Ady Krisztián

2007. július 3. 15:42

Leállították az AllofMP3 zeneletöltő szolgáltatás szervereit

Újabb -- meglehetősen nevetségesnek tűnő -- feltételt teljesített Oroszország a WTO-tagság érdekében: a hatóságok leállították az évek óta a zeneipar kereszttüzében lévő AllofMP3 zeneletöltő weboldalt.

[HWSW] Újabb -- meglehetősen nevetségesnek tűnő -- feltételt teljesített Oroszország a WTO-tagság érdekében: a hatóságok leállították az évek óta a zeneipar kereszttüzében lévő AllofMP3 zeneletöltő weboldalt.

Van mááásiiik...

Az Egyesült Államoktól egy korábban kiszivárgott dokumentum szerint a diplomácia a jogszerűtlenül működő weboldal leállítását is feltételként nevezte meg ahhoz, hogy Oroszország csatlakozhasson a Világkereskedelmi Szervezethez. A csatlakozásról folytatott tárgyalások ebben a hónapban folytatódnak, és összeesküvés-elméletekről készített filmekbe illő módon a weboldal éppen akkor vált elérhetetlenné, amikor Vlagyimir Putyin orosz elnök két napos látogatásra érkezett George Bush családjának maine-i rezidenciájára.

Az Allofmp3.com zeneletöltő oldal bezárását évek óta követelték a kiadók, azzal vádolva az orosz hatóságokat, hogy nem tesznek semmit a jogsértés beszüntetése érdekében. A weboldal tulajdonosa folyamatosan azzal védekezett, hogy az oldal használata legális, jogszerű, megfelel az orosz törvényeknek, sőt, még jogdíjat is fizetett a dalok jogtulajdonosait képviselő ROMS (Russian Multimedia and Internet Society) orosz szervezetnek -- ez utóbbit azonban a kiadók állítólag nem hatalmazták fel a jogdíjak beszedésére.

Az AllofMP3 azonban csak egy a tulajdonos orosz vállalat, a Media Services több hasonló oldala közül. Az mp3Sparks.com weboldalt elméletileg már védik az orosz törvények, mely hasonlóan alacsony árú albumokat és dalokat kínál az internetezőknek, mint az AllofMP3. Ezeket az oldalakat a kiadók a kalózkodás egyik fő forrásának tartják, mivel olyan dalokat értékesítenek fillérekért, melyeket semmilyen jogvédő technológiával sem láttak el -- gyakorlatilag bármilyen formában letölthetjük a számokat, az MP3 mellett OGG, FLAC, WMA, és AAC formátumok is válaszhatók.

Határok nélkül

Az AllofMP3 működését legalább két éve vizsgálja az Orosz Belügyminisztérium, azonban az első csapást mégis a Visa és a MasterCard okozta januárban, amikor felbontotta szerződését a Media Services-zel, és közölte, hogy nem fogad tranzakciókat a megvásárolt dalokkal kapcsolatban. A szolgáltatás addigra már igen népszerűvé vált, hiszen területi megkötés nélkül bárhonnan -- akár Magyarországról is -- vásárolhattunk zenét az online boltból, az üzemeltetők 5,5 millió felhasználót toboroztak össze az alig 10 és 20 dollárcentes dalok segítségével. Volt időszak, amikor hazai emelt díjas SMS-sel is ki lehetett fizetni egy-egy albumot az AllofMP3 zeneboltnak.

A zenebolt Oroszországban volt a legnépszerűbb, azonban becslések szerint Nagy-Britanniában is a második volt a zeneletöltő oldalak listáján az iTunes-t követően. A 2000 óta működő oldalt hat programozó indította útjára elsőként saját használatra, mely később üzleti vállakozássá nőtte ki magát, legutóbb már körülbelül évi 30 millió dolláros bevételt hozva.

a címlapról