Szerző: Ady Krisztián

2006. április 5. 16:25

Teljes támogatást nyújt a Windows XP-hez az Apple

Éppen a közelmúltban indult útjára az a 14 ezer dolláros csekk, melyet egy elég nyögvenyelősen, de tényleg működő Windows XP telepítési megoldásért ítéltek oda. A trükk azt tette lehetővé, hogy a Windows XP operációs rendszer végre feltelepíthető legyen az inteles Macintosh számítógépekre, legyen az iMac, MacBook Pro noteszgép, vagy a Mac mini-k újabb generációja. Ez az összeg azonban kétségtelenül az Apple-t illette volna.

[HWSW] Éppen a közelmúltban indult útjára az a 14 ezer dolláros csekk, melyet egy elég nyögvenyelősen, de tényleg működő Windows XP telepítési megoldásért ítéltek oda. A trükk azt tette lehetővé, hogy a Windows XP operációs rendszer végre feltelepíthető legyen az inteles Macintosh számítógépekre, legyen az iMac, MacBook Pro noteszgép, vagy a Mac mini-k újabb generációja. Ez az összeg azonban kétségtelenül az Apple-t illette volna.

Hivatalos támogatás

A ma elérhetővé tett, ingyenesen letölthető, 83 megabájtos Boot Camp szoftver- és meghajtóprogram-csomag béta hivatalos támogatást nyújt a Windows XP operációs rendszerhez. Nem csak a két operációs rendszer közötti váltást teszi könnyűvé, hanem az Apple által mellékelt meghajtóprogramokkal teljes támogatást nyújt a Mac-specifikus hardvereszközökhöz, például a speciális firmware-rel rendelkező ATI videokártyákhoz is.

A Boot Camp már integrált része lesz a Mac OS X következő, jelenleg Leopárd kódnéven fejlesztett változatának is. A szoftver segítségével anélkül telepíthetjük fel az inteles Mac-re a Windows XP-t, hogy bármilyen adatot le kellene mentenünk róla -- bár egy biztonsági mentés feltétlenül szükséges --, a merevlemezt könnyen particionálhatjuk az alkalmazással. A Boot Camp képes arra is, hogy a Windowshoz szükséges drivereket egy CD-lemezre kiírja, így azokkal sem kell sokat bajlódni.

Boot Camp

iSight és Front Row még nincs

A jelenlegi béta csomagban az ATI és integrált Intel grafikus vezérlők, hálózati kártya, hangvezérlők, Bluetooth és WLAN-vezérlő meghajtóprogramok is megtalálhatók az Intel chipkészlet driverei mellett. Ezeknek köszönhetően a Windows XP teljes sebességgel, teljesen natívan futhat a Mac-eken, még az Apple billentyűzeteken található lemezkidobó gomb és az iMac-ek fényerőszabályzása is működik az operációs rendszer alatt. A funkcionalitás azonban nem teljes, például a Front Row távirányító, illetve a beépített iSight kamera továbbra sem működik Windows alatt.

A Boot Camp és a Windows XP feltelepítését követően a bootolás során az opció billentyű nyomvatartásával hozhatjuk elő a menüt, ahol választhatunk a két operációs rendszer között. A Boot Camp futásához szükség van a legújabb Mac OS X 10.4.6 rendszerfrissítésre is. A szoftverrel egyelőre csak a Microsoft Windows XP Service Pack 2 Home vagy Professional operációs rendszereket lehet feltelepíteni, sem az upgrade, sem a Media Center Edition változatok nem használhatók.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról