:

Szerző: Bizó Dániel

2006. április 10. 16:27

Mindent elad az AMD

Az AMD érzi a siker ízét. A Prágában megtartott, a gyártástechnológiára összpontosító rendezvényen felbukkant különféle alkalmazottak és vezetők nem egyszerűen hivatalból optimisták, hanem érezni rajtuk a lelkesedést, az ambíciót. A vállalat minden piacon (szerverek, asztali és hordozható gépek) félelmetes lendületben van.

[HWSW] Az AMD érzi a siker ízét. A Prágában megtartott, a gyártástechnológiára összpontosító rendezvényen felbukkant különféle alkalmazottak és vezetők nem egyszerűen hivatalból optimisták, hanem érezni rajtuk a lelkesedést, az ambíciót. A vállalat minden piacon (szerverek, asztali és hordozható gépek) félelmetes lendületben van.

Mindent eladnak

Az AMD x86-piaci részesedése a tavalyi negyedik negyedév során 3,7 százalékpontos növekedésselmár 21,4 százalékra ugrott. A szerverek terén 12,7 százalékról 16,4 százalékra, az asztali PC-knél 20,4 százalékról 24,3 százalékra, míg a notebookok esetében 12,2 százalékról 15,1 százalékra növelte a szállításokból való részesedését.

Nem lehet nem észrevenni, hogy szemben a 2-3 évvel ezelőtti helyzettel, ma az AMD asztali processzorai lényegesen drágábbak, mint az Intel hasonló termékvonalában találhatóak. Mikor gyertyafényes vacsora mellett a magyar újságírói alakulat ezt a témát firtatta, a válasz kaján vigyor kíséretében egyszerű volt: miért adná őket a vállalat kevesebbért, ha így is megveszik az összeset, amennyit csak képes gyártani.

Az AMD egyelőre felhőtlenül élvezheti sikereit. Az Intel a szerverek terén még mindig nem mutatta be kétutas Bensley platformját és a Dempsey kódnéven ismert (még NetBurst) Xeon processzort, amelytől hatalmas teljesítményjavulást várnak. Az új mikroarchitektúrára épülő, nagy teljesítményű szerver- és asztali chipek csak a harmadik negyedév során kerülnek tömegesen forgalomba. Az Intel számára már a vészharangot kongatja, hogy Észak-Amerikában az eladott négyutas szerverek 40 százaléka Opteron-alapú.

A Turion-rejtély

Ami a mobilpiacot illeti, az AMD annak ellenére tör előre a piacon, hogy az Intel kínálata felsőbbrendűnek tekinthető technikailag -- igaz, ebben az AMD képviselői nem hogy nem értettek egyet, hanem ellenkezőjét állították a Turion 64 chipekről. Úgy tűnik azonban, erre a sikerre is van ésszerű magyarázat, mint azt igyekeztünk kiszűrni: a Turionok elsősorban a kiskereskedelemben, a boltokban értékesített hordozható számítógépekkel tarolnak. Ebben a szegmensben nem egy piacon akár 50 százalék feletti részesedést mutatnak a számok.

Ennek egyik összetevője az AMD erőfeszítései ezen értékesítési csatornákban: "mi tudjuk, hogyan kell itt eladni". A másik mozgatórugó ennél sokkal prózaibb: az alacsony ár. Bár pontos adatot nem láttunk és valószínűleg soha nem is fogunk látni, a Turionok átlagos eladási ára nagyjából fele annyi lehet, mint a Pentium M és Core Duo chipeké.

Ez persze egyáltalán nem azt jelenti, hogy máshol nem nyernek teret a vállalat mobilchipjei, ugyanakkor az arányokban jelentős különbségeket lehet felfedezni. Az elismertség és piaci siker szempontjából kritikus fontosságú a vállalatok megnyerése. Az AMD már négy olyan globális vállalatot tudhat magáénak, melyek forgalmaznak Turion 64-re épülő üzleti notebookot: Acer, Fujitsu (Fujitsu Siemens), HP, és NEC. E mögött pedig az egyik legvalószínűbb magyarázat a kedvező ár mellett az, hogy életképes alternatívát nyújt a szállítók számára az Intel chipjeivel szemben, csökkentve a félvezetőgyártó óriástól való függést.

65nm-es K8 chipFejlesztések

Az AMD sem ül tétlen, míg az Intel az ellentámadásra készül. A vállalat júniusban kezdi meg és év végére fejezi be az átállását az AM2 elnevezésű foglalatra, amely már DDR2 memóriavezérlővel szerelt chipeknek fog helyet adni. Az új kétmagos chipek még 90 nanométeres csíkszélességgel készülnek, azonban némileg átdolgozott magokat tartalmaznak. Virtualizációs képességekkel, és fokozott RAS-funkciókkal (megbízhatóság, rendelkezésre állás, szervizelhetőség) lesznek felvértezve, miközben adott energiakeretből még magasabb órajelet érnek el: így várhatóak a 2,8 gigahertzes kétmagos Opteronok és Athlonok egyaránt.

A pletykák szerint hamarosan érkeznek a kétmagos Turion 64 X2 chipek is, amelyek hasonló fogyasztással lényegesen erősebbek lesznek a jelenlegi egymagos változatoknál. Megerősítést nyertek az új mobil mikroarchitektúra fejlesztésével kapcsolatos híreink is, bár a megjelenés tervezett dátumára természetesen nem kaptunk választ. Mindenesetre úgy tűnik, hogy még 2007-ben is a 2003-ban debütált K8 módosított változataival fogunk találkozni a notebookokban.

Korábbi híradások alapján úgy néz ki, hogy 2008 magasságában az AMD két új mikroarchitektúrával is elő fog rukkolni, melyek közül az egyiket kifejezetten a szerverek, a másikat pedig a notebookok igényeit szem előtt tartva terveznek a mérnökök. Azt, hogy melyik módosított változata kerül majd az asztali gépekbe, egyelőre nem tudni.

Jövőre, várhatóan az év közepén, a 65 nanométeres csíkszélességű gyártástechnológia felfutását követően jelennek meg a négymagos chipek, várhatóan az eredeti K8 processzormagjának újabb inkrementális módosításaival, nem pedig új mikroarchitektúrával, bár a termékterven egyértelműen "új mag" szerepel. Az így készült Opteronok már harmadszintű gyorsítótárat is tartalmazni fognak néhány más újítás mellett, ez azonban nem valószínű, hogy Z-RAM lenne, mivel az AMD alapján még csak vizsgálják alkalmazhatóságát. A Z-RAM rendkívüli memóriasűrűséget képes elérni a SRAM-mal szemben, amely rendkívül helyigényes.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 01:37

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.