:

Szerző: Bodnár Ádám

2006. április 12. 12:45

Riasztó védheti a noteszgépeket a rablások ellen

Nem csak lakást vagy autót, akár noteszgépet is védhet riasztó, ez elsősorban azoknak lehet fontos, akik gyakran használják gépüket nyilvános helyen, például iskolában, konferencián vagy egy Wi-Fi hotspottal rendelkező kávézóban, étteremben.

[HWSW] Nem csak lakást vagy autót, akár noteszgépet is védhet riasztó, ez elsősorban azoknak lehet fontos, akik gyakran használják gépüket nyilvános helyen, például iskolában, konferencián vagy egy Wi-Fi hotspottal rendelkező kávézóban, étteremben.

A MacBook Pro notebookokhoz kifejlesztett iAlertU szoftver a géphez mellékelt távirányító segítségével pont ugyanúgy használható, mint egy autós riasztó. A távirányítóval élesíthető a riasztó, ezután a számítógép megmozdítás után szirénázó hangot ad, képernyője pedig villogni kezd, mintha csak egy autó riasztója kapcsolt volna be. Az alkalmazás bétaváltozata ingyen letölthető, a végleges verziót majd 10 dollárért lehet megvásárolni.

Az iAlertU a MacBook Próba épített mozgásérzékelőt használja, amelynek eredeti feladata az adatok védelme: ha a gépet leejtik, a szenzor parkoltatja a merevlemez író-olvasó fejét, megakadályozva hogy az ütődéstől véletlenül hozzáérjen az adatot hordozó tányérokhoz, használhatatlanná téve azokat. A fejlesztők szerint a későbbiekben újabb szolgáltatások beépítése is várható a szoftverbe, például a noteszgép a beépített iSight kamerával le fogja fényképezni a tolvajt és a képet elküldi egy előre beállított e-mail címre.

Az iAlertU természetesen csak akkor működik, ha a számítógép be van kapcsolva, azaz a hordtáskában pihenő gépek védelmére nem alkalmas. A riasztó emellett kikapcsolható az akkumulátor eltávolításával is, bár ez pár másodpercig eltarthat, addig a szirénázás felhívja a figyelmet a rablásra.

A Wi-Fi hotspotokkal bőségesen ellátott San Franciscóban tavaly több mint háromszorosára nőtt a számítógép-rablások száma -- írja a San Francisco Chronicle. 2004-ben még csak 18 ilyen esetet jelentettek be a 800 ezer lakosú városban, tavaly már 48-at, az idén a számuk várhatóan eléri majd a 70-et. A rendőrség azt javasolja a gépek tulajdonosainak, hogy ne hagyják őrizetlenül a noteszeiket, és biztos ami biztos, készítsenek másolatokat a fontos adatokról.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 11:04

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.