Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Ősszel is lesz HWSW free! Alkalmazott AI meetup és agilis fejlesztői meetup a módszertanok dzsungeléből, szeptember 24-25-én.

A Microsoft kezében a Lionhead Studios

Bodnár Ádám, 2006. április 07. 13:38
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Peter Molyneux
Peter Molyneux
[HWSW] A Microsoft megvásárolja a legendás Peter Molyneux által alapított Lionhead Studios játékfejlesztő vállalatot, amely ezután kizárólag Xbox 360-ra és PC-re készít majd szoftvereket. Az ügylet pénzügyi részleteit a felek nem hozták nyilvánosságra. A Lionhead utóbbi legnagyobb dobásai közé az Xboxra és PC-re megjelent Fable című játék tartozik, amelyből több mint kétmillió példányt adtak el.

"Peter Molyneux az ipar legnagyobb látnokai közé tartozik és csatlakozása hozzánk rendkívül fontos mind az interaktív szórakoztatás, mind a Microsoft Game Studios jövője szempontjából" -- mondta Shane Kim, a Microsoft játékokkal foglalkozó részlegének vezetője. Molyneux szerint a felvásárlás révén a Lionhead megszerzi azt a fajta stabilitást, amely nélkülözhetetlen a következő generációs játékok fejlesztéséhez.

A Microsoft a múltban több neves játékfejlesztő stúdiót is magáévá tett, például a Halót fejlesztő Bungie-t vagy az Age of Empires sorozatról ismert Ensemble Studiost, illetve a Rare-t. Az összes akvizícióra jellemző, hogy a felvásárlások után a csapatok viszonylag önállóak maradtak, ahogy a brit Lionhead sem hagyja el a szigetországot a Microsoft kedvéért és továbbra is a London közlében levő főhadiszállásukon dolgoznak tovább.

A felvásárlás híre nem sokkal azután érkezett, hogy a Lionhead 20 százalékkal csökkentette dolgozóinak létszámát és bejelentette, hogy összesen két játék elkészítésére kíván koncentrálni -- ezek közül az egyik minden bizonnyal a Fable 2. Molyneux szerint azonban ezek a döntések még azelőtt megszülettek, hogy a Microsofttal megkezdődtek volna a tárgyalások. Molyneux egyébként éppen a tárgyalások miatt nem vett részt a márciusi Game Developers Conference-en, ahol a távolmaradása sokaknak fel is tűnt.

Peter Molyneux 1987-ben alapította a Bullfrog fejlesztőstúdiót, amely korszakos jelentőségű játékokkal -- Populous, Dungeon Keeper, Syndicate -- hívta fel magára a figyelmet. A céget végül felvásárolta az Electronic Arts, azonban Molyneux erről már csak a lapokból értesülhetett, mivel 1997-ben elhagyta a Bullfrogot és megalapította jelenlegi vállalatát, a Lionhead Studiost, amelynek legismertebb játékai a Black & White és a Fable.

Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A HWSW októberben induló gyakorlatorientált, 10 alkalmas, 30 órás online képzéseire most early bird kedvezménnyel lehet regisztrálni!