Szerző: Ady Krisztián

2006. április 13. 12:59

Jövő hónapban debütál a Samsung ultrahordozható Q1 számítógépe

[Engadget] Újabb ultrahordozható PC, úgynevezett UMPC kerül hamarosan piacra: a koreai Samsung májusban dobja piacra Dél-Koreában a Q1 ultramobil számítógép első példányait. Ha a TabletKiosk eo 900 dolláros árát sokalltuk a készülékeket feltalálók eredetileg megcélzott 5-600 dolláros árhoz képest, itt az ideje a szívünkhöz kapni, a Samsung Q1 ugyanis 1,2 millió korai wonért, azaz átszámítva körülbelül 1200 dolláros (~265 ezer forintos) nyitott áron kerül az üzletekbe.

[Engadget] Újabb ultrahordozható PC, úgynevezett UMPC kerül hamarosan piacra: a koreai Samsung májusban dobja piacra Dél-Koreában a Q1 ultramobil számítógép első példányait. Ha a TabletKiosk eo 900 dolláros árát sokalltuk a készülékeket "feltalálók" eredetileg megcélzott 5-600 dolláros árhoz képest, itt az ideje a szívünkhöz kapni, a Samsung Q1 ugyanis 1,2 millió korai wonért, azaz átszámítva körülbelül 1200 dolláros (~265 ezer forintos) nyitott áron kerül az üzletekbe.

A Samsung Q1 ugyanúgy 7 hüvelykes érintőképernyőt tartalmaz, mint az eddig bejelentett UMPC-k, a koreai változatban azonban DMB-szabványú tévévevő is helyet kap. A kis számítógép Windows XP Tablet PC Edition operációs rendszert futtat 900 Mhz-es, alacsonyfeszültségű Celeron processzorával, a főbb specifikációk között fél gigabájtnyi memóriát, 40 gigabájtos merevlemezt, Bluetooth- és 802.11b/g szabványú Wi-Fi vezérlőt találhatunk. A kiegészítők listája is széles, az USB-s billentyűzet mellett szivargyújtó-adaptert és kétféle hordozómappát is kínálnak a mini számítógéphez.

Sasmung Q1 UMPC akár DMB-vevővel
Kattints a képre!

A 770 grammos Samsung készülék egy teljesen felszerelt PC, mely előreláthatólag a harmadik-negyedik negyedévben kerülhet Európában piacra. A készülék várható európai árát a hannoveri CeBIT-en körülbelül hasonló összegben, 1000 euróban közölték a Samsung illetékesei. Az eredetileg tenyérgépek és noteszgépek közé pozícionált UMPC-k árának ugyanakkor rohamosan esnie kell, és egyre jobban meg kell közelítenie a korábban kommunikált 5-600 dolláros értéket, ellenkező esetben ezek a készülékek semmiképpen sem arathatnak átütő sikert.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról