Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Felhőből visszaköltözéstől egészen egy banki malware evolúciójáig. Üzemeltetői és IT-biztonsági meetupokkal érkezünk!

Elkelt az iWiW

Bodnár Ádám, 2006. április 28. 15:37
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Új tulajdonosa van a régóta létező, de csak az utóbbi időben széles körben ismertté vált hazai közösségi site-nak, az iWiW -nek. A vevő a piaci pletykák szerint a T-Online, lapunk értesülései szerint a legnagyobb hazai internetszolgáltató hétszázmillió és egymilliárd forint közötti összeget, azaz tavalyi nyereségének mintegy felét fizette ki az iWiW-ért.

hirdetés
[HWSW] Új tulajdonosa van a régóta létező, de csak az utóbbi időben széles körben ismertté vált hazai közösségi site-nak, az iWiW-nek. A vevő a piaci pletykák szerint a T-Online, lapunk értesülései szerint a legnagyobb hazai internetszolgáltató hétszázmillió és egymilliárd forint közötti összeget, azaz tavalyi nyereségének mintegy felét fizette ki az iWiW-ért.

Ki kicsoda?

A WiW (Who is Who) 2002-ben indult útjára, a jelenlegi óriási népszerűségére azonban csak 2005 őszén tett szert, amikor -- a nemzetközi social networking oldalak sikerét és példáját látva -- a fejlesztők október végén lehetővé tették a felhasználók számára hogy feltöltsék fotóikat, illetve az új kapcsolatokról e-mailben értesítést kapjanak, valamint több nyelven is elérhetővé tették a szolgáltatást, immár iWiW (International WiW) néven.

A regisztráltak és felhasználók száma ezután pillanatok alatt megugrott, amellyel a kiszolgáló infrastruktúra láthatóan nem tudott lépést tartani, pedig a rendszert információink szerint közel 20 szerver szolgálja ki. Ezért egy időre a meghívók kiküldését leállították és a képek feltöltését is korlátozni kellett, ennek ellenére még mindig gyakoriak a teljesítmény-problémák és leállások.

Az iWIW ma már napi 400 ezer látogatót és 24 millió oldalletöltést mondhat magáénak. Előbbi mutatóját tekintve az iWiW a negyedik legnagyobb a hazai piacon az [origo], a Startlap és az Index mögött, utóbbi kategóriában pedig csak az [origo] előzi meg.

Kifulladásig...

Kérdés az, hogy a növekedést meddig lehet fenntartani, a nagy nemzetközi közösségi oldalak példája is jól mutatja, hogy a látogatottság pillanatok alatt felduzzad, ezután azonban kifullad, ahogy a felhasználók egyre kevesebb ismerőst találnak, illetve egyszerűen ráunnak a szolgáltatásra. Ezt csak folyamatos fejlesztésekkel lehet ellensúlyozni, azonban ezek a fejlesztések a hardverigény újabb emelkedését hozzák maguk után. Az egy látogatóra jutó üzemeltetési költség annyira magas, hogy egy ilyen oldal csak nehezen lehet nyereséges -- ha lehet egyáltalán.

Eközben már az iWiW sarkát tapossák a trónkövetelők, köztük a nemrégiben indult MyVIP, amely az iWiW gyengélkedését használta ki. Mikor az iWiW a hardverproblémák miatt felfüggesztette a meghívók kiküldését, a felhasználók tömkelege a MyVIP-re vándorolt át, amelynek eredményeképp az új oldal pillanatok alatt elérte a napi 120 ezer látogatót és a 6 millió oldalletöltést. Lapunk értesülései szerint emellett számos hazai versenytárs fejlesztése halad folyamatosan, amelyek mind az iWiW babérjaira pályáznak.

Véleménye van?

Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
4-4 klassz téma a HWSW júniusi üzemeltetői és IT-biztonsági meetupjain. Nézz meg a programot!