:

Szerző: Bodnár Ádám

2006. április 6. 15:30

A magyarok közel kétharmada még sosem internetezett

Az Európai Unió 25 országában átlagosan a háztartások 48 százaléka, míg a vállalatok 91 százaléka rendelkezik internetcsatlakozással, szélessávú kapcsolatot az otthonok 23 százalékában és a cégek 78 százalékában építettek ki. Magyarország sajnos minden tekintetben átlag alatti mutatókat produkált.

[HWSW] Az Európai Unió 25 országában átlagosan a háztartások 48 százaléka, míg a vállalatok 91 százaléka rendelkezik internetcsatlakozással, szélessávú kapcsolatot az otthonok 23 százalékában és a cégek 78 százalékában építettek ki. Magyarország sajnos minden tekintetben átlag alatti mutatókat produkált.

Élen az északiak

Az Eurostat friss, de még 2005-re vonatkozó felmérése szerint az izlandi háztartások internet-ellátottsága a legmagasabb, a lakások 84 százalékában van internet, 63 százalékában pedig szélessávon lehet böngészni. Az otthonok legnagyobb hányada emellett Hollandiában (78%), Luxemburgban (77%), Dániában (75%), Svédországban (73%) és Nagy-Britanniában (60%) online. Az otthoni szélessávú kapcsolatok aránya Izland után Hollandiában (54%), Dániában (51%) és Belgiumban (41%) a legmagasabb.

Internettel legkevésbé a litván háztartások (16%) vannak ellátva, náluk kicsit jobb helyzetben vannak a csehek (19%), a görögök (22%) és a magyarok (22%). Érdekes, hogy Görögországban a lakásoknak csak 1 százalékában van szélessávú kapcsolat, Cipruson ez az arány 4, Csehországban 5, Szlovákiában 7, Magyarországon pedig 11 százalék.

A magyarok harmada rendszeresen netezik

Az Eurostat adatai szerint az EU polgárainak 43 százaléka rendszeresen, azaz legalább hetente egyszer használja az internetet, a legmagasabb arányban a svédek, a dánok és a hollandok neteznek, a legkevésbé a görögöket, a ciprusiakat és a cseheket érdekli a világháló, vagy legalábbis nekik van lehetőségük a legkevésbé hozzáférni. Az EU diákjainak 79 százaléka és a dolgozók 55 százaléka hetente internetezik, a munkanélkülieknek ugyanakkor csak harmada. Érdekes, hogy a világhálót sosem használók aránya épp annyi, mint a rendszeres felhasználóké, azaz 43 százalék.

Magyarországon az emberek 34 százaléka internetezik hetente legalább egyszer, mind a férfiak, mind a nők ugyanolyan sűrűn használják a hálót, ami amúgy nem jellemző a vizsgált országokra. A diákok 71 százaléka rendszeres internetező, aggasztó azonban hogy mind a dolgozók (44%), mind a munkanélküliek (22%) terén nagy az elmaradás az EU-átlagtól. Az Eurostat állítása szerint a magyarok 60 százaléka -- a diákok ötöde, a munkaképesek közel fele, a munkanélküleknek pedig háromnegyede -- még sosem internetezett.

A magyar vállalatok is le vannak maradva

Ami a vállalatokat, vállalkozásokat illeti, internet szempontjából a finn, dán, svéd, szlovén és osztrák cégek járnak a legjobban, ezekben az országok mindegyikében a vállalatok több mint 95 százaléka, Finnországban 98 százaléka rendelkezik online kapcsolattal. A legtöbb szélessávon internetező vállalkozást a svédek, a dánok és a finnek tudhatják magukénak, a legkevesebbet Cipruson, Görögországban és Magyarországon találni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 12:43

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.