:

Szerző: Bodnár Ádám

2006. április 14. 09:04

A NAVA szerzői jogi béklyóiról

Tisztelt Szerkesztőségvezető Úr!

Tisztelt Szerkesztőségvezető Úr!

Olvastam a cikkét a NAVÁ-ról és úgy érzem, van benne egy-két félreértés. A NAVA törvényben meghatározott szolgáltatása a kötelespéldányok gyűjtése. Öt országos televízió és a közszolgálati rádióadók magyar gyártású illetve magyar vonatkozású műsorait gyűjtjük és dolgozzuk fel. Ezek internetes terjesztését nem teszi lehetővé a hatályos szerzői jogi törvény. Ezt a rendelkezést sokféleképpen indokolható, mindenesetre jogos az alkotók és a finanszírozók azon igénye, hogy ellenőrzést gyakorolhassanak saját műveik forgalma felett. A Széchenyi Könyvtár sem teszi ki kapuja elé a könyveket egy nagy kosárban, hogy mindenki szabadon vihessen belőle. Sőt, nemsokára bevezetésre kerül Magyarországon a könyvtári kölcsönzés után fizetendő szerzői jogdíj.

Természetesen tudja az IHM és tudjuk mi is, hogy mire való az internet. Éppen ezért azokat a műveket, amelyeknél a jogokat is sikerül megszerezni, illetve lejártak már a jogok, teljesen szabadon hozzáférhetővé tesszük. Ilyenek a filmhíradók, és ilyen lesz az MTV archívuma is majd ha eljut hozzánk. Mindemellett igyekszünk, hogy a szerzői jog által szigorúan védett művek minél szélesebb körben legyenek elérhetők, miközben sem a jog, sem a szerzők érdeke nem csorbul.

Ennek eszköze volt az Szjt. azon módosítása, hogy zárt láncú hálózaton összeköthetőek a szabad felhasználású helyek (oktatási intézmények, közgyűjtemények), és ezen a hálózaton közgyűjteményi tartalmak továbbíthatóak oktatási és kulturális céllal. Ezt a lehetőséget az EU irányelveknek megfelelően építettük a törvénybe. Sehol a világon jogvédett archív tartalom ilyen széles körben nem érhető el. Például francia INA archívuma összesen két helyről érhető el.

Üdvözlettel,
Kitzinger Dávid
A NAVA programért felelős Neumann Kht. ügyvezetője

Véleménye van?

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 15:13

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.