:

Szerző: Bodnár Ádám

2006. április 7. 11:54

A grafikus chipen áll vagy bukik a Vista futása

[eWeek/HWSW] Noha a jelenleg forgalomban levő PC-k szinte mindegyikén fut majd a Windows Vista, igazi pompáját csak a gépek felén mutathatja meg -- derül ki a Gartner által közzétett elemzésből. A piackutató cég szerint a legtöbb problémát a nem megfelelő grafikus kártyák okozzák majd, ugyanis a ma kapható processzorok és merevlemezek bőven elegendő teljesítményt nyújtanak a Vistához, a memóriát pedig a legtöbb gépben gond nélkül lehet legalább 1 gigabájtra bővíteni.

[eWeek/HWSW] Noha a jelenleg forgalomban levő PC-k szinte mindegyikén fut majd a Windows Vista, igazi pompáját csak a gépek felén mutathatja meg -- derül ki a Gartner által közzétett elemzésből. A piackutató cég szerint a legtöbb problémát a nem megfelelő grafikus kártyák okozzák majd, ugyanis a ma kapható processzorok és merevlemezek bőven elegendő teljesítményt nyújtanak a Vistához, a memóriát pedig a legtöbb gépben gond nélkül lehet legalább 1 gigabájtra bővíteni.

Szem előtt kell tartani a Vista igényeit

A Gartner elemzése rámutat, hogy a vállalatok az asztali gépeiket 4-5 évig használják, a noteszgépek pedig rendszerint 3 évig szolgálatban maradnak, így a tavaly és idén megvásárolt konfigurációk java már belecsúszik a Vista-korszakba. "Bár a ma piacon levő PC-k szinte mindegyike képes a Vista futtatására, becsléseink szerint csak a felükön lesz elérhető a teljes Windows Aero kezelőfelület, így nagy odafigyelés szükséges az összeállításnál" -- írja a Gartner.

A piackutató cég ezért azt tanácsolja a cégeknek, amelyek később át szeretnének térni a Vistára, hogy az idén beszerzett gépeknél tartsák szem előtt az új operációs rendszer hardverkövetelményeit, hogy később az átállás ennyivel is egyszerűbb és olcsóbb legyen. Ezért a beszerzéseknél különös gondot kell fordítani a konfigurációk összeállítására még akkor is, ha a cég nem tervezi rögtön a megjelenés után a Vista telepítését.

Az igazság az, hogy a legtöbb vállalat legalább egy évet, de inkább 18 hónapot vár majd, mire bevezeti az új operációs rendszert, így az idén megvett számítógépek egy része már életciklusának derekán tart és talán meg sem éri Vistát telepíteni rá.

A grafikus chipen áll vagy bukik

A Gartner szerint az új PC-kbe már dukál legalább 1 gigabájt memória, amennyiben azonban a virtualizációs képességeket is ki kívánják használni, további 512 megabájtra van szükség. A Microsoft elvárása legalább 512 megabájt. A legnagyobb odafigyelést a grafikus kártya kiválasztása igényli, ugyanis a legtöbbször ezen áll vagy bukik az új grafikus kezelőfelület működése. A gyengébb képességű videochipeken a Vista ugyanis csak "butítva" jelenik meg és nem kínálja fel számos új szolgáltatását, például a fájlok valós idejű előnézetét.

Vigyázz, kész!
Elindult a Microsoft "Windows Vista Capable" programja, a matricát azok a számítógépek kapják meg, amelyek alkalmasak a jövő januárban érkező új operációs rendszer futtatására. A Microsoft elvárásai szerint a gépben ehhez egy "modern" processzorra, legalább 512 megabájt memóriára és DirectX 9-es videochipre van szükség.
A különálló grafikus kártyákkal valószínűleg nem lesz gond ezen a téren, azonban a chipkészletbe integrált videovezérlők nagyrésze biztosan elvérzik majd ezen. A Gartner azt ajánlja a vállalatoknak, hogy asztali gépeik esetében Pentium 4 processzoros rendszert válasszanak Intel i945G chipkészlettel és legalább 1 gigabájt memóriával, noteszgépek esetében pedig Core Duós rendszert Intel 945GM chipkészlettel és szintén legalább 1 gigabájt memóriával. A nagyobb grafikus teljesítmény igénylő alkalmazásokhoz különálló grafikus chipet javasol az elemzőcég.

Ami az AMD-alapú rendszereket illeti, a Gartner nem foglalkozott velük mert a piackutató cég úgy véli, a vállalatok egyelőre az Intel-alapú konfigurációkat részesítik előnyben. Mindazonáltal azoknak a cégeknek, amelyek AMD processzoros rendszereket szereznek be, azoknak ajánlható az ATI Radeon Xpress 200 integrált grafikus vezérlőt tartalmazó chipkészlet, amely várhatóan megfelel majd a Vista elvárásainak. Ez egyben azt is jelenti, hogy csak az igazán nagy grafikus teljesítményt igénylő dolgozóknak kell majd erős videokártyát vásárolni.

A Gartner ugyanakkor megjegyzi, hogy a Vista legfontosabb fejlesztései, a nagyobb stabilitás és teljesítmény függetlenek a grafikus kezelőfelülettől, az Aero előnyeit elsősorban azok tudják majd kihasználni, akik maguk is grafikus alkalmazásokat futtatnak, például mérnöki tervezéssel vagy tartalomkészítéssel foglalkoznak.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 22:37

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.