Szerző: Bizó Dániel

2005. december 27. 11:05

A videojáték a szólásszabadság része?

[Reuters/HWSW] Egy amerikai szövetségi bíró megakadályozta annak a törvénynek a jogerőre emelkedését, amely törvényileg büntette volna a nyílt szexualitást és erőszakot ábrázoló játékok kiskorúak számára történő értékesítését. Az elmúlt években számos alkalommal indult kezdeményezés civil szervezetek és a politikai körök felől ehhez hasonló törvényi szabályozásra, eleddig azonban mind elbukott.

[Reuters/HWSW] Egy amerikai szövetségi bíró megakadályozta annak a törvénynek a jogerőre emelkedését, amely törvényileg büntette volna a nyílt szexualitást és erőszakot ábrázoló játékok kiskorúak számára történő értékesítését. Az elmúlt években számos alkalommal indult kezdeményezés civil szervezetek és a politikai körök felől ehhez hasonló törvényi szabályozásra, eleddig azonban mind elbukott.

Alkotmányos aggályok

A legutóbbi fellángolás természetesen a világ egyik legsikeresebb és legnépszerűbb játékának számító Grand Theft Auto (GTA) körül pattant ki. A GTA sorozat hatodik része, a San Andreas sokak számára akkor lépte át végleg a küszöböt, mikor PC-s változatához megjelent egy letölthető nem hivatalos modifikáció (Hot Coffee), amelynek segítségével nemi aktust lehetett eljátszani.

Az eseten Hillary Clinton volt First Lady is kapva kapott, és politikai oldalról igyekezett lobbizni az értékesítést szigorító törvény mellett -- talán saját személyes rossz emlékei miatt is. A törvény minden egyes illegális, felnőtt besorolású játék fiatal-, vagy kiskorú részére történő eladása esetében akár ezer dolláros bírságot is kiszabott volna, azaz egy figyelmetlen eladó percek alatt romba dönthetne egy kisebb játéküzletet.

A kereskedőket tömörítő Video Software Dealers Association és a játékszoftverkiadókat képviselő Entertainment Software Association azonban ellenlépéseket tett és bíróságra vitte a kérdést, ahol Ronald Whyte kaliforniai szövetségi bírónak sikerült rámutatni, a törvény sértené a szólásszabadsághoz fűződő jogokat, vagy legalábbis komoly aggályokat vetne fel. A vitában a GTA mellett a Reuters híradása szerint szóba került a Postal II játék is, ahol például rendőröket vagy iskolás lányokat alázhatunk meg azzal, hogy levizeljük őket.

A bíró annak ellenére döntött így, hogy egyes pszichológiai kutatások összefüggést véltek kimutatni a videojátékokban ábrázolt agresszió és szexuális képek és a valódi magatartás között, valamint bizonyított tény, az agresszió látványa agressziót szül. Azaz téves az a közhiedelem, mely szerint durva sportokkal, vagy gyilkolós játékokkal levezethető lenne az agresszív feszültség.

A tervezetet támogató politikusok, köztük demokraták is, a bírói döntést egy ideiglenes megtorpanásnak értékelik, és biztosították a közvéleményt, végül sikerül majd keresztülvinniük a véleményük szerint a gyermekeket védő törvényt. A törvény támogatói szerint az Entertainment Software Rating Board besorolás feltüntetése, ami segíti a kereskedőket és a vásárlásban résztvevő szülőket tájékozódni, önmagában elégtelen.

A szex tabu

A Hot Coffee-val kapcsolatban a kiadó Take-Two Interactive korábban tagadta, hogy köze lenne a dologhoz, sőt azt állította, a játékot feltörték, és utólag alakították ki benne a játékot, a modifikáció ezt teszi bele. Hamar kiderült azonban, hogy valaki hazudott a cégen belül: a PlayStation 2-es verzióban egy titkos kód segítségével ugyanúgy elő lehet hozni a játékot, ahol a nő kielégítése a feladat.

A sztereotíp képeket közvetítő gengszterjáték ezen része annak ellenére váltott ki felhördülést, hogy végig ruhában történnek az események, tehát legfeljebb imitációról lehet szó. Sőt, míg kritikus hangok mellett a szoftver forgalmazásra is kerülhetett, még csak nem is "felnőtt" minősítéssel, azaz rabolni, gyilkolni, prostituáltakat felszedni szabad, addig a szexuális aktus miatt Ausztráliából gyakorlatilag kitiltották a játékot, azaz megvonták tőle a minősítést -- anélkül pedig nem forgalmazható a kontinensnyi szigetországban.

A játék ellen egyébként többek között Spanyolország is fellépett és betiltotta annak hirdetéseit arra hivatkozva, hogy virtuálisan bár, de elfogadhatóvá teszi a nők elleni erőszakot, valamint erősen sztereotíp képet fest róluk, egyszerű szexuális tárgyakként ábrázolva őket. A GTA sorozat ezek ellenére, vagy éppen pont ezért, a világ egyik legsikeresebb játékszoftvere, tízmilliós nagyságrendű eladott példányszámmal.

Véleménye van?

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról