Szerző: Bodnár Ádám

2005. december 21. 11:24

Egyre javul a kéretlen reklámlevelek minősége

[WSJ/HWSW] Az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) jelentése szerint az egyre hatásosabb spamszűrök és a spamellenes törvény bevezetésének köszönhetően csökkent a kéretlen reklámlevelek száma. Azt azonban az FTC is elismeri, hogy a csökkenés ellenére a spamek továbbra is fejfájást okoznak az internetezőknek.

[WSJ/HWSW] Az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) jelentése szerint az egyre hatásosabb spamszűrök és a spamellenes törvény bevezetésének köszönhetően csökkent a kéretlen reklámlevelek száma. Azt azonban az FTC is elismeri, hogy a csökkenés ellenére a spamek továbbra is fejfájást okoznak az internetezőknek.

Az FTC bejelentette továbbá, hogy az elmúlt hetekben összesen négy jelentős spammer ellen indult per. A gyanúsítottakat azzal vádolják, hogy trójai programok segítségével átvették az irányítást mások gépei felett és azokon keresztül kéretlen reklámok tömegét küldték szét, megtévesztő címsorral és meghamisított feladóval, ami az amerikai spam-törvénybe ütközik. A levelekben emellett nem szerepelt a küldő postacíme és a listáról való leiratkozás módjára vonatkozó útmutatás sem, ami szintén törvényellenes.

Csökkent a spamek száma vagy sem?

Az FTC a spamek visszaszorulásáról szóló jelentésében két felmérést idéz. Az e-mail szűréssel foglalkozó MX Logic szerint az év első 8 hónapjában az általuk megvizsgált levelek 67 százaléka tartalmazott kéretlen reklámot, ez 9 százalékkal kevesebb mint egy évvel korábban. Egy másik cég, a MessageLabs jelentése szerint a spamek aránya 2004-ben folyamatosan nőtt, azóta azonban lecsökkent hozzávetőleg a 2003 decemberi szintre. Az Egyesült Államokban 2003 végén fogadták el a spamellenes törvényt.

Szakmai körökben azonban szkeptikusan fogadták a jelentést. Jordan Ritter, a Cludmark biztonsági cég vezetője szerint egyelőre semmi jele annak, hogy a kéretlen levelek száma csökkenésnek indult volna. Ritter szerint az amerikai spamtörvény -- amely végső soron bizonyos megkötésekkel bár, de engedélyezi a kéretlen levelek kiküldését -- teljesen hatástalan, ugyanis a legnagyobb spammerek egyszerűen külföldről folytatják tovább "áldásos" tevékenységüket, tudva, hogy szinte lehetetlen azonosítani és utolérni őket.

Minőségi spamet a népnek!

A hazai filter:max adatai is ellentmondanak az FTC beszámolójának. Nemes Dániel stratégiai igazgató lapunk kérdésére elmondta, a filter:max statisztikái szerint az elmúlt két év során nőtt mind a hazai, mind a külföldi cégekhez beérkezett spamek aránya. Nemes szerint a hazai cégekhez befutó leveleknek idén csak mintegy 26 százaléka kéretlen reklám, míg külföldön ez az arány a 80 százalékhoz közelít. A hazai adatok azonban egyre inkább kezdik majd megközelíteni a nemzetközi számokat -- véli Nemes.

"Külföldön a spamek aránya lényegesen már nem fog változni, mert 80 százalék felett érdemi növekedés százalékban nem, számosságban viszont annál inkább várható" -- mondta lapunknak Nemes. "Emellett külföldön is, itthon is érezhető lesz majd egyfajta minőségi változás a kéretlen reklámlevelekben. Eddig a tömeges, egyforma e-mailek voltak többségben, ezzel a spammerek azt használták ki, hogy egy e-mailt kiküldeni végtelenül olcsó. "Mostantól azonban egyre inkább előtérbe kerül a minél biztosabb célba juttatás, ezért a küldők a kisszériás megoldásokra fognak berendezkedni" -- folytatta Nemes.

"Már most is gyakori, jövőre pedig várhatóan megszokottá válik, hogy a leveleket kiküldés előtt a gyakoribb spam-szűrőkkel tesztelik, hogy az átjut-e rajtuk" -- tetteh hozzá a filter:max stratégiai igazgatója.

Hatásosak a szűrők

Az FTC nemrégiben arról számolt be, hogy az internetszolgáltatóknál működő spamellenes megoldások a kéretlen leveleknek akár 95 százalákát is kiszűrik. A szervezet egy öt hétig tartó teszt során összesen 150 postafiókot hozott létre, amelyek közül 100-at két olyan internetszolgáltatra bíztak, ahol szűrik a bejövő spameket, a fennmaradó 50-nél azonban nem alkalmaztak szűrést.

Öt hét elteltével a szűretlen postafiókokban összesen közel 9 ezer kéretlen reklámot találtak, az egyik internetszolgáltatónál levő 50 szűrt inboxba 1208, a másik 50-be azonban csak alig több mint 400 spam érkezett. Előbbi cégnél a spamszűrő a kéretlen levelek 87 százalékát, utóbbi esetben pedig 95 százalékát megállította.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról