:

Szerző: Bizó Dániel

2005. december 6. 16:08

Panasz miatt szigorodik kissé a Wikipedia, a közösségi lexikon

[Associated Press/HWSW] Szigorít némileg szabályzatán a Wikipedia , miután egy elismer újságíró jelezte, hogy számtalan tárgyi tévedés szerepel a nevével kapcsolatos cikkben, amelyek ráadásul hónapokon keresztül javítatlanul maradtak. A kollektív lexikonban ezentúl csak regisztrált felhasználók nyithatnak új címszóval cikket, a meglévők szerkesztése azonban továbbra is bárki számára nyitva áll.

[Associated Press/HWSW] Szigorít némileg szabályzatán a Wikipedia, miután egy elismer újságíró jelezte, hogy számtalan tárgyi tévedés szerepel a nevével kapcsolatos cikkben, amelyek ráadásul hónapokon keresztül javítatlanul maradtak. A kollektív lexikonban ezentúl csak regisztrált felhasználók nyithatnak új címszóval cikket, a meglévők szerkesztése azonban továbbra is bárki számára nyitva áll.

Bár nyilvánvaló, hogy a téves adatok, információk bekerülését az új rendszer sem fogja jobban meggátolni, a Wikipedia tulajdonosának, az amerikai Jimmy Wales reményei szerint már a néhány perces regisztráció is vissza fogja majd az új bejegyzések ütemét, így az önkéntes moderátoroknak több idejük marad majd a meglévő cikkek ellenőrzésére.

John Seigenthaler amerikai újságíró, aki valaha a Robert Kennedy egykori főügyész munkatársa volt, a USA Todayben leközölt levelében tiltakozott a Wikipédián megjelent tévedések ellen, amelyek többet között azt állították, hogy köze volt a Kennedy fivérek meggyilkolásához, valamint a hidegháború alatt a Szovjetunióban élt volna egy ideig.

Egyes vélemények szerint a Wikipedia pusztulásra van ítélve, ugyanis a romboló vagy téves információkat tartalmazó elemek egycsapásra tönkreteszik a valódi, hiteles bejegyzéseket. A 2001-ben indult, immár tucatnyi nyelven is elérhető Wikipedia angol változata már több mint 850 ezer cikket tartalmaz. Wales, az ötlettulajdonos elképzelése szerint a rendszer önkorrigáló, azaz a hibákat, tévedéseket a hatalmas számú szerkesztő korrigálja. A Wikit sokan az internet transzformáló erejének egyik legerősebb jelképének tartják.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 01:44

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.