Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Szerdától lehet regisztrálni a .eu domaineket

Bodnár Ádám, 2005. december 01. 15:58
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

December 7-től lehet regisztrálni a .eu végződésű, felső szintű domain neveket. A regisztráció szakaszos eljárás, amelynek első, négy hónapig tartó időszakában kizárólag a közfeladatot ellátó szervek -- költségvetési szervek, közalapítványok, köztestületek, helyi és kisebbségi önkormányzatok --, illetve a bizottsági rendeletben meghatározott jog alapján keletkezett ún. korábbi jogok jogosultjai regisztrálhatnak. A korábbi jogok jogosultjai közé tartoznak a nemzeti és közösségi védjegyjogosultak, földrajzi árujelzők és eredet-megjelölések, cég- és vállalkozásnevek, jogvédett márkanevek, szóvédjegyek, védett irodalmi és művészeti alkotások jogosultjai.

hirdetés
[HWSW] December 7-től lehet regisztrálni a .eu végződésű, felső szintű domain neveket. A regisztráció szakaszos eljárás, amelynek első, négy hónapig tartó időszakában kizárólag a közfeladatot ellátó szervek -- költségvetési szervek, közalapítványok, köztestületek, helyi és kisebbségi önkormányzatok --, illetve a bizottsági rendeletben meghatározott jog alapján keletkezett ún. korábbi jogok jogosultjai regisztrálhatnak. A korábbi jogok jogosultjai közé tartoznak a nemzeti és közösségi védjegyjogosultak, földrajzi árujelzők és eredet-megjelölések, cég- és vállalkozásnevek, jogvédett márkanevek, szóvédjegyek, védett irodalmi és művészeti alkotások jogosultjai.

A közfeladatot ellátó szervek az átmeneti időszak alatt a korábbi jogok jogosultjai mellett, de más személyeket megelőzően érvényesíthetik domain név iránti igényüket teljes nevükre, a nevük általánosan használt rövidítésére, illetve helyi önkormányzatok, kistérségi és térségi fejlesztési tanácsok esetén azon földrajzi terület teljes és közismert elnevezésére, amelynek igazgatásáért felelnek.

Az Európai Bizottság a .eu domain névvel kapcsolatos nyilvántartói feladatokra a brüsszeli székhelyű EURid non-profit szervezetet választotta ki, amely jogosult a regisztráció további részletszabályait megállapítani. Az EURid köt szerződést az egyes tagállamok regisztrátor szervezeteivel, amelyek fogadják a domain név bejegyzése iránti kérelmeket.

A regisztráció iránti kérelem az EURid honlapján közzétett regisztrátori listán található, amelyet a tetszőlegesen kiválasztott akkreditált regisztrátorhoz kell benyújtani, akik továbbítják azt a nyilvántartóhoz. Az átmeneti időszak alatti regisztráció feltétele, hogy a kérelmezők igazolják jogosultságukat, azaz a korábbi jog fennállását vagy a közfeladatot ellátó szervi minőségüket. A közfeladatot ellátó szervek nevéhez fűződő jogok fennállásával kapcsolatos igazolásokat az IHM hitelesíti a részletes tájékoztatóban meghatározott eljárási szabályok alapján.

A regisztráció valamennyi szakaszában, így az átmeneti szakaszban is az érkezési sorrend elve érvényesül, vagyis az adott domain nevet annak kell kiosztani, akinek a kérelme technikailag helyesen és elsőként érkezett be a nyilvántartóhoz. Az átmeneti időszakot követően, 2006. április 7-étől bárki bármilyen .eu domain nevet regisztrálhat, ha az EU területén lakóhellyel rendelkező magánszemély, illetve székhellyel rendelkező cég vagy szervezet.

A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.