:

Szerző: Bizó Dániel

2005. december 22. 10:56

Frissítve: e-mail a jövőbe -- online időkapszulák

[Associated Press/HWSW] Néhány weboldal segítségével üzeneteket küldhetünk magunknak, vagy ismerőseinknek a jövőbe. Ezek az oldalak egyfajta időkapszulaként működnek az interneten, általuk adatokat, információkat őrizhetünk meg akár hosszabb távon is, amelyeket egy előre rögzített időpontban különböző címekre küldethetünk ki.

[Associated Press/HWSW] Néhány weboldal segítségével üzeneteket küldhetünk magunknak, vagy ismerőseinknek a jövőbe. Ezek az oldalak egyfajta időkapszulaként működnek az interneten, általuk adatokat, információkat őrizhetünk meg akár hosszabb távon is, amelyeket egy előre rögzített időpontban különböző címekre küldethetünk ki.

"Már rég meg kellett volna halnod"

A FuturMe.org ötlete, amivel jövőbeli énünknek üzenhetünk, egy huszonéves fiatalember, Matt Sly fejéből pattant ki nagyjából négy évvel ezelőtt. Sly szerint az emberek szeretnek gondolkodni a jövőjükről, hol, kivel vagy hogyan lesznek egy adott időpontban. Az oldal erre serkenti őket.

Sly elmondása szerint a FutureMe.orgon időzített levelek egy nagy része, két jellegzetes csoportra osztható. Egyik részük azt taglalja, a levél születésének időpontjában éppen mivel foglalkozott írója, milyen gondolatai voltak, milyen események vették körül. A másik esetben pedig az emberek -- sokszor barátságtalan hangon -- számon kérik maguktól álmaik, vágyaik megvalósulását.

Magunknak akár 30 évre előre is időzíthetünk leveleket, igaz, nem garantált, hogy az valaha is megérkezik: addig bezárhat a FutureMe.org, vagy megszűnik a címünk, esetleg spamfilterek áldozatául esnek soraink. Bár a legtöbb levél 3 éven belülre szól, egyesek a 2020-as évekbe teszik a levél kiküldését, és reményüket, vagy éppen morbid csodálkozásukat fejezik ki maguknak, hogy életben vannak. "Már rég meg kellett volna halnod" -- írja az egyik nyilvános levél, "Hé, remélem még életben vagy" -- szól egy másik.

Post mortem

Az ötletre a neves, és széles körben olvasott Forbes magazin hívta fel a figyelmet, mikor hasonló kezdeményezéssel rukkolt elő, és saját e-mail időkapszula szolgáltatást kezdett népszerűsíteni. A magazin azonban akár rosszul is kijöhet az ügyből: a FutureMe.org szerint szemérmetlen ötletlopásról, másolásról van szó. Ezt tetézi, hogy a lap nemrég "bloggyalázó" cikket közölt le, ami sokakat a Forbes ellen hangolhat. A mai, sűrűn szövött közösségekben, ahol valós időben, vagy mindössze percek, órák alatt terjednek az impulzusok, ennek következményeit nehéz felbecsülni.

A FutureMe mellett más oldalakkal is lehet a jövőbe időzíteni üzeneteket, sőt fizetős szolgáltatások is kiépültek már. Kissé borúsabb, de ugyanakkor elkerülhetetlen területre koncentrál például a myLastEmail.com és a LastWishes.com, ahol dokumentumokat, vagy akár hang vagy videoanyagokat is feltölthetünk, amelyekhez halálunkat követően online férhetnek hozzá a kiválasztott emberek.

Frissítve: Magyarul is

A hír leközlését követően egy olvasónk jelezte, magyar oldal is nyújt a hasonló szolgáltatást. Az uzenet.net ingyenes e-mail mellett térítés ellenében akár telefonon vagy postai úton is vállal megkeresést, értesítést. Az ingyenes szolgáltatások között megtalálható a biztonsági letét, mikor nem előre kell rögzíteni az üzenetek aktiválását, ellenkezőleg, rendszeres időközönként jelentkeznünk kell a rendszernél, különben az kiküldi azokat a megadott címekre -- ez a funkció akár önvédelemnek is megfelel.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 13:47

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.