:

Szerző: Ady Krisztián

2005. december 19. 16:09

Egyszerűbben menedzselhető gridek a FlexFrame for Oracle platformmal

A Fujitsu Siemens Computers és az Oracle közösen mutatták be a FlexFrame for Oracle rendszert, az első végponttól végpontig terjedő infrastruktúrát az Oracle-alapú, úgynevezett grid computing támogatására. A megoldás a gridben zajló összes műveletet automatizálja és egységes képet ad a teljes szerverkörnyezetről -- tehát lehetővé teszi, hogy a rendszergazda az összes szervert egyetlen rendszerként felügyelje.

[HWSW] A Fujitsu Siemens Computers és az Oracle közösen mutatták be a FlexFrame for Oracle rendszert, az első végponttól végpontig terjedő infrastruktúrát az Oracle-alapú, úgynevezett grid computing támogatására. A megoldás a gridben zajló összes műveletet automatizálja és egységes képet ad a teljes szerverkörnyezetről -- tehát lehetővé teszi, hogy a rendszergazda az összes szervert egyetlen rendszerként felügyelje.

Hatékonyság

Az előkonfigurált és tanúsított szerver-, tároló- és szoftverelemekből álló FlexFrame for Oracle különféle automatizációs, virtualizációs és telepítési technológiákat, valamint kapcsolódó szolgáltatásokat is biztosít egyazon grid-megoldáson belül. A Fujitsu Siemens Computers ASCC (Adaptive Services Control Center) megoldása és speciális virtualizációs technológiái, illetve az Oracle10g adatbáziskezelő és az Oracle Enterprise Manager Grid Control Monitoring felügyeleti szoftver áttörő jelentőségű képességekkel gazdagítják a Dinamikus Adatközpontot.

A FlexFrame for Oracle elsősorban olyan szervezeteknek készült, ahol üzleti szempontból kritikus alkalmazások futnak, az erőforrások kihasználtsága jelentős időbeni ingadozást mutat, valamint a folyamatos rendelkezésre állás is alapkövetelmény. A forgalmi csúcsok bármikor jelentkezhetnek, akár szezonális jelleggel, például karácsonykor vagy iskolakezdéskor, illetve promóciókhoz kapcsolódva, például ha a vállalat egyszeri kedvezményes ajánlattal próbálja csökkenteni raktárkészleteit. Nagyobb forgalmat hozhatnak rendszeres események, például a bérszámfejtés, vagy hó végi elszámolás is.

A FlexFrame for Oracle jól boldogul az ilyen speciális helyzetekkel, és dinamikusabban, hatásosabban tudja növelni az általános szolgáltatási szintet, mint a normál szerverfarmok. A FlexFrame for Oracle valamennyi J2EE-alapú alkalmazással együttműködik, blade-szervereken és szabványos tárolórendszereken is fut, ráadásul nyílt platform, így gazdái teljes szoftverállományukat virtualizálhatják: bármely pillanatban a grid tetszőleges szerverén tudják futtatni az alkalmazás- és adatbázis-szolgáltatásokat.

A FlexFrame for Oracle elemei

A Fujitsu Siemens Computers előkonfigurált építőelemeket biztosít, melyek megfelelő integrációs funkciókkal működhetnek zavartalanul együtt. Az Oracle Application Server 10g és az Oracle Real Application Clusters (RAC) technológiát hasznosító Oracle Database 10g biztosítják az alkalmazás- és adatbázis-szolgáltatások alapvető szoftverkészletét. Az adminisztrációs elem, az Oracle Enterprise Manager 10g részeként működő Oracle Grid Control végzi a szolgáltatások figyelését.

Az ASCC a Fujitsu Siemens Computers megoldása a szerverműködés automatizálására. Az ASCC szoftver két fürtözött Intel-alapú szerveren fut, és ágensprogramokat illetve szabványos SNMP trap-üzeneteket alkalmazva figyeli a farmban működő összes szervert. Ha változást észlel a farmon belül -- például meghibásodik az egyik szerver --, beágyazott döntési motorja automatikusan elindítja a szükséges korrekciós intézkedést a rendszergazdák által előre beállított szabályok alapján.

Az operációs rendszer és az alkalmazások szoftverképeinek betöltését végző Netboot lehetővé teszi a PRIMERGY blade-szerverek központi helyszínről történő elindítását. A NetBoot valamennyi szolgáltatást, boot-képet, beállítást és adatbázisadatot egyetlen központi tárhelyen tartja karban, de a szolgáltatási adatokat más tároló-infrastruktúrában -- például NAS-környezetben -- is képes tárolni. A képeket igény szerint a konkrét szerverre adaptálja, figyelembe véve például az IP-címet és a többi szerverfüggő adatot.

A a FlexFrame for Oracle infrastruktúrához kifejlesztett FlexFrame for Oracle Gridpack V1.0A szoftver gondosodik a fent ismertetett elemek összhangjáról és együttműködéséről. A rendszer használata optimális erőforrás-kihasználtságot biztosít a szerverek és tárolók egységes erőforrásbázisként történő kezelése és a processzorok szabályalapú, automatikus alkalmazáshoz és adatbázis-szolgáltatáshoz rendelése révén. A FlexFrame for Oracle a teljesítmény- és állapotadatok folyamatos figyelésével, a leállt szolgáltatások automatikus javításával és az erőforrások igény szerinti kiosztásával előre meghatározott szolgáltatási szinteket nyújthat.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 08:17

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.