Szerző: Bodnár Ádám

2005. december 19. 12:14

A HP mindkét következő generációs DVD-szabványt támogatja

[News.com/HWSW] Miután a Blu-ray Disc Association elutasította a HP erőfeszítéseit a szabvány módosítására, az informatikai óriásvállalat bejelentette, hogy csatlakozik a Toshiba által vezetett HD DVD Promotion Grouphoz és a jövőben a HD DVD szabvány népszerűsítésében is részt kíván venni.

[News.com/HWSW] Miután a Blu-ray Disc Association elutasította a HP erőfeszítéseit a szabvány módosítására, az informatikai óriásvállalat bejelentette, hogy csatlakozik a Toshiba által vezetett HD DVD Promotion Grouphoz és a jövőben a HD DVD szabvány népszerűsítésében is részt kíván venni.

Vették a (ka)lapot

"Mivel a HP a leginkább költséghatékony és felhasználóbarát megoldást kívánja nyújtani az ügyfeleinek, úgy döntöttünk, mindkét formátumot támogatjuk" -- mondta Maureen Weber, a HP személyi adattárolási eszközökért felelős vezetője. "A HD DVD Promotions Groupba való belépés és a Blu-ray Disc Associationnel való további együttműködés révén a HP jobb pozícióba kerül ahhoz, hogy a legjobb és leginkább megfizethető megoldást biztosítsa a vevőknek."

A HP azt szerette volna elérni, hogy a Blu-ray lemezek tartalmát a felhasználók felmásolhassák a számítógépük merevlemezére, hogy aztán a tartalmat a lakásukban található összes készüléken élvezhessék, esetleg hordozható lejátszón is magukkal vihessék, ez a módosítás végül a szabvány része lett. A vállalat másik célja az iHD interaktív technológia bevezetése lett volna, amelyet a Microsoft is támogat és amely a Windows Vista része is lesz. A Blu-ray Disc érdekcsoport azonban hallani sem akar az iHD-ről, a lemezek interaktív szolgáltatásai a Java programnyelven alapulnak majd.

A Microsoft bejelentése szerint a következő generációs asztali operációs rendszere, a Windows Vista "gyárilag" csak a HD-DVD lemezeket és meghajtókat támogatja majd, a Blu-ray használatához külön szoftverek telepítésére lesz szükség. A HP szerint ezért az iHD technológia beépítése a Blu-ray szabványba alacsonyabb fejlesztési költségeket eredményezett volna, ez pedig olcsóbb lemezeket, végső soron pedig több vásárlót és nagyobb elterjedtséget jelentett volna.

Olcsóbb a HD DVD?

A következő generációs optikai formátumok csatája ma már elsősorban a költségekről szól. A HD DVD korongok jóval olcsóbban állíthatók elő mint a Blu-ray Discek, hiszen a gyártáshoz csak minimális mértékben kell módosítani a jelenlegi DVD-gyártósorokat. Ezzel szemben egy meglevő gyártósort átalakítani Blu-ray lemezek előállítására mintegy 1,7-2 millió dollárba kerül, ami egy ilyen, kicsi nyereséghányaddal dolgozó, a volumenre alapozó iparágban óriási befektetésnek számít.

A kapacitás terén a papírforma szerint a Blu-ray javára billen a mérleg, azonban egyelőre úgy tűnik, a Blu-ray Disc Association által ígért kétrétegű, 50 gigabájtos lemezek belátható időn belül nem jelenhetnek meg, hiszen a gyártók még csak a prototípusok próbagyártásánál tartanak. Eközben a HD DVD-t támogató cégek sorra mutatják be kétrétegű, 30 gigabájtos lemezeiket, amelyek 20 százalékkal nagyobb kapacitásúak az egyréregű Blu-ray korongoknál.

A HP egyelőre nem közölte, hogy kíván-e olyan meghajtót forgalomba hozni, amely mindkét rivális lemeztípust kezeli, a cég szóvivője szerint a konkrét termékekkel kapcsolatos döntések még nem születtek meg. A formátumháborút már korábban megelégelő Samsung szeptemberben bejelentette, hogy jövőre olyan lejátszót tervez bemutatni, amely a HD-DVD és a Blu-ray lemezekkel egyaránt kompatibilis lesz. A koreai vállalat azután döntött így, amikor kiderült, hogy végleg megfeneklettek a Sony és Toshiba közötti tárgyalások egy egységes, közös optikai formátumról.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról