Szerző: Bodnár Ádám

2005. december 1. 11:22

Ingyen vállalati szoftverek a Suntól

Jonathan Schwartz
Jonathan Schwartz
[News.com/HWSW] A Sun Microsystems ingyen adná a Java Enterprise System köztesszoftver-rendszert és az N1 menedzsment-megoldásokat és fejlesztőeszközeit és nyílt forrásúvá kívánja tenni ezeket a termékeit. Emlékezetes, hogy a vállalat az év elején tette nyílttá és ingyen elérhetővé a Solarist, amelyet azóta több mint hármilliószor töltöttek le a vállalat weboldaláról.

A cég most hasonló modell alapján szeretné népszerűsíteni további szoftvereit, ingyenesen elérhetővé válnak a Java Enterprise Systemben található köztesszoftverek, az N1 menedzsment-eszközök, valamint a Sun fejlesztőeszközei. A Sun létrehoz egy Solaris Enterprise System nevű szoftvercsomagot, amely a Solarison és a fenti programok mellett a vállalat által nemrégiben felkarolt PostgreSQL nyílt forrású adatbáziskezelőt, valamint még számos szoftvert tartalmaz.

"Az ingyenes a lehető legalacsonyabb beszerzési költsége egy terméknek" -- mondta Jonathan Schwartz, a Sun elnöke. "Először a volumenre megyünk rá, aztán kitaláljuk, milyen szolgáltatással lehet a volument pénzre váltani." Schwartz szerint ez a következő logikus lépés azután, hogy a Sun az év elején nyílt forrásúvá és ingyen elérhetővé tette a Solarist. A vállalat célja, hogy a szoftverekhez kapcsolódó szolgáltatásokból, támogatásból és karbantartásból tegyen szert bevételre.

Java Enterprise System

A Sun 2003 őszén mutatta be a Java Enterprise System szoftverrendszert, amely gyakorlatilag nem más, mint egy újszerű árazási és licencelési modell. A vállalat egy csokorba gyűjtötte meglevő köztesszoftvereit és éves licencdíjért bocsátja azokat a felhasználók rendelkezésére, amelyet az ügyfél vállalatának létszáma alapján számítanak ki. A teljes Java Enterprise System korlátlan használata évente és alkalmazottanként 140 dollárba kerül, a kínálatból tetszőleges hat szoftver éves licencdíja pedig 50 dollár.

Noha az újszerű konstrukcióval a Sun sok jelentős megrendelőt szerzett, az igazság az, hogy a Java Enterprise System népszerűsége meg sem közelíti az olyan vetélytársak termékeiét, mint az IBM, a BEA, az Oracle vagy a Microsoft. Ez annak ellenére így van, hogy a Sun alkalmazásszervere már régóta ingyen elérhető, illetve a száznál kevesebb dolgozót foglalkoztató cégek ingyen használhatják a Java Enterprise Systemet. Mindazonáltal a Sun éves bevételéből már mintegy 100 millió dollárt tesz ki a Java Enterprise System licencbevétele -- mondta el Schwartz.

A Sun szerint az új stratégia kulcsfontosságú lehet a kis- és középvállalatok megnyerésében, mert ugyan a Java Enterpise System ingyen elérhető a száznál kevesebb dolgozóval rendelkező cégek számára, a szoftverrendszer népszerűségét eddig semmilyen marketing-tevékenység nem támogatta ebben a szegmensben. A vállalat most az értékesítési partnereivel közös akciókat tervez a Java Enterprise System sikerének fellendítése érdekében.

Két éven belül minden Sun-termék nyílt forrású lesz

A Solaris Enterprise System közel 80 százaléka mától elérhető és letölthető, a következő hónapok során pedig a további komponensek -- köztük a PostgreSQL, a Sun Ray és Tarantella, valamint a SeeBeyond szoftverek -- is elérhetővé válnak. John Loiacono, a Sun szoftverekért felelős vezetője hozzátette, hogy 2006 elejétől kezdve megkezdődik a forráskódok megnyitása is, két éven belül pedig a legtöbb szoftver nyílttá válik a Sun CDDL (Community Development and Distribution License) alatt. A forráskódok megnyitásának elsősorban jogi akadályai vannak, főképp mivel számos termék -- például a Tarantella és a SeeBeyond alkalmazások -- felvásárlás útján kerültek a céghez.

A vállalat tehát láthatóan elkötelezett a nyílt forrású megoldások irányában. Schwartz egy szeptemberi beszédében azt ígérte, hogy a Sun összes terméke előbb-utóbb nyílt forrású és ingyenes lesz. Ez azonban úgy tűnik, nem vonatkozik a Java futtatási környezetre és a virtuális gépre, amelynek zártan tartása miatt már sok kritika érte a Sunt más iparági szereplők, elsősorban az IBM részéről.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról