Szerző: Bodnár Ádám

2005. december 21. 13:00

Változtatott licencelési feltételein az Oracle: mennyit ér egy processzor?

A többmagos processzorok terjedésére reagálva az Oracle változtatott szoftvereinek licencfeltételein. Ahogy a technológia fejlődik, mi is módosítjuk a licencelési modellt, hogy reagáljunk ezekre a változásokra -- mondta a vállalat árazásért és licencelésért felelős vezetője, Jacqueline Woods. Az Oracle szoftverei nem csak processzor-alapon licencelhetők, hanem a vállalat létszáma vagy a felhasználók száma alapján is.

[HWSW] A többmagos processzorok terjedésére reagálva az Oracle változtatott szoftvereinek licencfeltételein. "Ahogy a technológia fejlődik, mi is módosítjuk a licencelési modellt, hogy reagáljunk ezekre a változásokra" -- mondta a vállalat árazásért és licencelésért felelős vezetője, Jacqueline Woods. Az Oracle szoftverei nem csak processzor-alapon licencelhetők, hanem a vállalat létszáma vagy a felhasználók száma alapján is.

1 = 0,25 vagy 0,5 vagy 0,75 vagy 1

A vállalat korábban a kétmagos lapkák minden magját egy processzornak számította a licencdíj meghatározásakor, később 0,75 processzornak, most azonban úgy határozott, a kétmagos AMD és Intel processzorok magjai licencelési szempontból fél processzort érnek. Az egyprocesszoros, 1-2 magos szerverekre a Standard Edition vagy Standard Edition One termékekből azonban továbbra is csak "egyprocesszornyit" kell licencelni.

A Sun vadonatúj, nyolcmagos chipje, az UltraSPARC T1 magjai az Oracle számításai szerint mostantól negyed processzornak számítanak. Amint az ismert, a UltraSPARC T1-ből négy-, hat- és nyolcmagos változatok egyaránt piacra kerülnek. A többi, piacon levő többmagos processzor -- pl. IBM Power4 és Power5, HP PA-8900, UltraSPARC IV -- magjai licencelési szempontból 0,75 processzornak számítanak.

Erős verseny

Elemzők szerint az Oracle lépése nem csak a többmagos processzorok terjedésének köszönhető, hanem az olyan olcsóbb adatbázisok fenyegető hatásának, mint amilyen a Microsoft SQL vagy a MySQL. Amint arról korábban beszámoltunk, a Microsoft termékei esetében licencelési szempontból nem tesz különbséget az egy- és többmagos processzorok között, mint ahogy a DB2 adatbázis gyártója, az IBM sem. Hasonló stratégiát követ a Red Hat és a Novell is.

Szakértők egyetértenek abban, hogy a legnagyobb gyártók adatbázisai vagy infrastruktúra-termékei teljesítményt és szolgáltatásokat tekintve igen közel állnak egymáshoz, így sokszor az ár a döntő tényező. Elemzők azt javasolják a felhasználóknak, hogy részletesen tanulmányozzák át a gyártók licencelési politikáját, mielőtt egyik vagy másik szoftver mellett döntetének.

Az Oracle köztesszoftver-üzletága a legutóbbi negyedévet csalódást keltő növekedéssel zárta, a divízió csupán 5 százalékkal tudta növelni árbevételét. Az előző negyedévben a növekedés még ennél is kisebb, 2 százalékos volt, a megelőző év azonos időszakában azonban még 13 százalékos. Safra Catz társelnök és pénzügyi igazgató elmondása szerint a köztesszoftvereken elért bevétel gyenge növekedése elsősorban a dollár árfolyamának változására vezethető vissza.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról