Szerző: Ady Krisztián

2005. december 23. 10:40

Vége a QWERTY billentyűzeteknek?

[News.com] John Parkinsonnak elege lett a jelenlegi billentyűzetek minden logikát nélkülöző kiosztásából: a 62 éves mérnök a januári Consumer Electronics Show rendezvényen mutatja be saját fejlesztésű billentyűzetét. Az új ötletet már idén év elején is bemutatta a Las Vegas-i rendezvényen, most azonban már valódi billentyűzeteket is kiállít a leendő partnereknek.

[News.com] John Parkinsonnak elege lett a jelenlegi billentyűzetek minden logikát nélkülöző kiosztásából: a 62 éves mérnök a januári Consumer Electronics Show rendezvényen mutatja be saját fejlesztésű billentyűzetét. Az "új" ötletet már idén év elején is bemutatta a Las Vegas-i rendezvényen, most azonban már valódi billentyűzeteket is kiállít a leendő partnereknek.

A korábbi ötletekhez hasonlóan Parkinson új billentyűzetei is abc-sorrendbe helyezett billentyűket tartalmaznak, azonban a mérnök a billentyűzetet az egyszerűen sorbarendezett változatokkal ellentétben az ergonomikusokhoz hasonlóan két külön részre osztotta. Az abc első részét a bal oldalon, míg a második részét a jobb kéz alatt találhatjuk meg. Néhány kiegészítő billentyű -- a nyilak -- a billentyűzet közepére kerültek.

Hibás tervezés eredménye

A jelenlegi QWERTY -- illetve hazánkban a QWERTZ -- kiosztás tulajdonképpen egy hibás tervezés eredménye. Christopher Sholes feltaláló, akinek a modern írógépet köszönhetjük, eredetileg abc-sorrendben elrendezett billentyűket és lengőkarokat használt, azonban ezzel némi problémába ütközött, a betűket lapra űtő karok ugyanis gyakran összeakadtak.

A problémát a legegyszerűbben oldotta meg: a gyakran használt betűket a gépezet ellentétes oldalára helyezte, megakadályozva, illetve csökkentve ezzel a lengőkarok összegabalyodásának lehetőségét. Ezt az írógépeken később teljesen általánossá vált kiosztást örökölték végül a számítógépek billentyűzetei is.

Bár azóta számtalan módon próbálták megreformálni a kiosztást, a legnépszerűbb módosítás is csupán a billentyűzet kialakítását változtatta meg, az ergonómia növelését érte el. Valószínűleg mindenki emlékszik még a középen megtört, ék alakban formált, a kéznek -- elméletileg -- természetesebb tartást biztosító ergonomikus billentyűzetekre, melynek jótékony hatását számtalan tanulmány bizonyította. Ezek a billentyűzetek is az enyészeté lesznek lassan, többé-kevésbé ismeretlen okból minden gyártó leállt már a gyártásukkal, egyedül a Microsoft készíti még ezeket a speciális beviteli eszközöket.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról