Szerző: Ady Krisztián

2005. december 5. 10:08

A Fox szerint a Blu-Ray fog győzedelmeskedni a HD DVD felett

[News.com] A Fox Filmed Entertainment szerint egyértelműen a Sony vezetésével megszületett következő generációs Blu-Ray áll nyerésre a következő generációs DVD címéért szóló versenyben. A vállalat véleményét elsősorban Hollywood széleskörű támogatására, illetve a jövő év folyamán debütáló PlayStation 3 konzol Blu-Ray támogatására alapozza.

[News.com] A Fox Filmed Entertainment szerint egyértelműen a Sony vezetésével megszületett következő generációs Blu-Ray áll nyerésre a "következő generációs DVD" címéért szóló versenyben. A vállalat véleményét elsősorban Hollywood széleskörű támogatására, illetve a jövő év folyamán debütáló PlayStation 3 konzol Blu-Ray támogatására alapozza.

"Az érintett vállalatok számát, a PlayStation 3 konzol hajtóerejét, illetve a Blu-Ray formátumra bejelentett tartalmat tekintve a formátum jelentős előnnyel rendelkezik" -- nyilatkozta James Gianopulos, a Fox Filmed Entertainment alelnöke a Reuters Media and Advertising Summit rendezvényen, New Yorkban. "Hisszük, hogy a Blu-Ray nem csupán egy elsőrendű technológia, mely mögött erős piac áll, hanem megfelelő tartalomvédelemmel is rendelkezik" -- tette hozzá.

Háború

Az iparág éppen két rivális formátum között vacillál, abban azonban mindenki egyetért, hogy a két következő generációs DVD-jelölt közötti verseny lassú növekedéshez, illetve a felhasználók összezavarásához vezethet. A Sony Blu-Ray formátuma mellett ezért a címért száll ringbe a Toshiba konzorciuma által propagált HD DVD formátum is. A A Blu-ray lemezek védelmének alapja, hogy az állományok nem másolhatók számítógépre, mely miatt a közelmúltban a Hewlett Packard közölte, szakíthat a Sony által vezetett szövetséggel és végül a rivális HD DVD támogatói közé állhat.

A HP azt szerette volna elérni, hogy a Blu-ray lemezek tartalmát a felhasználók felmásolhassák a számítógépük merevlemezére, hogy aztán a tartalmat a lakásukban található összes készüléken élvezhessék, esetleg hordozható lejátszón is magukkal vihessék. A vállalat másik célja az iHD interaktív technológia bevezetése lett volna, amelyet a Microsoft is támogat és amely a Windows Vista része is lesz. A Blu-ray Disc érdekcsoport azonban hallani sem akar az iHD-ről, a lemezek interaktív szolgáltatásai a Java programnyelven alapulnak majd. A másolás lehetőségét -- szerencsére -- támogatja a BD Association.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról