:

Szerző: Bodnár Ádám

2001. december 4. 14:30

Immár Intel Itanium platformon is fut az Oracle 9i

[ZDNet] Az Oracle hétfőn adta ki adatbáziskezelő szoftverének Intel Itaniumra tervezett változatát.

[ZDNet] Az Oracle hétfőn adta ki adatbáziskezelő szoftverének Intel Itaniumra tervezett változatát.

Az új Oracle program jelentős mértékben elősegítheti az Itanium-alapú rendszerek terjedését, állítják az elemzők. A számítógépekre ugyanis addig nincs kereslet, ameddig nem jelennek meg rájuk a nagyvállalatok által futtatott alkalmazások. Az Itanium eddigi viszonylagos sikertelensége is főként ennek köszönhető.

Az Oracle a San Franciso-i OpenWorld konferencián jelentette be az Itaniumra optimalizált 9i adatbáziskezelő rendszert. A vállalat rendezvénye -- amely ezen a héten zajlik -- várhatóan még több termékbejelentésnek ad majd helyt.

Az Oracle 9i fejlesztői verziója jelenleg Linux 64, HP-UX és Windows XP operációs rendszereket támogat és ingyenesen letölthető az Oracle weboldaláról. A hardvergyártók közül a Dell, a Compaq és a hp támogatják az Oracle 9i Itaniumra írt változatát. A MandrakeSoft pedig tegnap jelentette be Linux-disztribúciójának Itaniumon futó változatát.

A számítógépgyártók május 29. óta szállítják Itanium alapú rendszereiket. Ezek jelenleg még a "Merced" kódnevű első generációs processzort tartalmazzák, azonban jövőre piacra kerül az Itanium család következő processzora, a McKinley, ami lényegesen nagyobb teljesítményt nyújt majd, mint elődje.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 12:40

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.