:

Szerző: Vörös Péter

2001. december 22. 12:10

David W. Packard a változtatások híve, de a HP-Compaq egyesülést továbbra is ellenzi

[CNET, Reuters] David W. Packard, a Hewlett-Packardot alapító Dave Packard fia kijelentette, hogy a családi alapítvány, amelynek kezében van a HP részvények 1,3%-a nem a változtatásoktól tart, hanem a konkrét egyesülési javaslatot ellenzi.

[CNET, Reuters] David W. Packard, a Hewlett-Packardot alapító Dave Packard fia kijelentette, hogy a családi alapítvány, amelynek kezében van a HP részvények 1,3%-a nem a változtatásoktól tart, hanem a konkrét egyesülési javaslatot ellenzi.

A HP szerdán egy új reklámkampányba kezdett, ebben a cég elmondja, hogy a vállalatnak fel kell karolnia a változást. A vállalatvezetés egy levélben azt közölte a befektetőkkel, hogy érdekeik jelentősen eltérhetnek az alapító családok érdekeitől, akik egyhangúan ellenzik a 22 milliárd $-os ügyletet.

Packard szerint "a múltbeli innovációk gyümölcsein az egész cég osztozott a vállalatra jellemző 'HP módon'" -- ez utóbbi egy olyan üzleti filozófia, amely erős hangsúlyt helyez a közösségre. "Ezzel szemben a jelenlegi egyesülési terv azt feltételezi, hogy elbocsátások, szinergiák, méretgazdaságosság, piaci részesedése vásárlása és túlzott vezetési hiearchia helyettesíthetik a HP hagyományos struktúráját, amelyben rátermett alkalmazottak tartós innovációja jelenti a cég fő erősségét, olyan alkalmazottaké, akik bíznak abban, hogy jövőjük össze van kötve a cég jövőjével" -- mondta Packard.

Packard véleménye szerint nem arról van szó, hogy az alapítók örökösei nem ismerik fel az innováció és a változás fontosságát a cégnél. Egyszerűen úgy vélik, hogy a menedzsment által javasolt jelenlegi változtatás túlságosan kockázatos ahhoz, hogy támogassák azt.

Carly Fiorina, a cég elnök-vezérigazgatója és David Packard egyaránt hivatkoztak Packard édesapjára, Dave-re, érveiket alátámasztandó. Fiorinára nagy nyomás nehezedik, mivel most már az intézményi nagybefektetőket kell meggyőznie arról, hogy terve támogatásra méltó -- a HP-örökösök kezében van ugyanis a cég részvényeinek összesen 18%-a.

A HP és a Compaq igazgatótanácsai szilárdan támogatják az ellentmondásos ügyletet, amely szerintük egy olyan számítógépgyártó és IT szolgáltató óriáscéget hozna létre, amely sikeresen veheti fel a versenyt a világ legnagyobb számítógépgyártójával és IT szolgáltatójával, az IBM-mel.

A Hewlett-Packard részvényárfolyama pénteken 0,30$-ral (1,45%-kal) 21,00$-ra emelkedett. Az elmúlt egy évben a cég részvényárfolyama 12,50-37,95$ között volt. A Compaq részvényárfolyama 0,82$-ral (8,99%-kal) 9,94$-ra nőtt. Az elmúlt egy évben a cég részvényárfolyama 7,26-25,00$ között volt.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 12:14

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.