Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
IoT + VR + AI in da house! >>>> HWSW mobile!, november 29-30!

A megahertzek ideje lejárt

Bodnár Ádám, 2001. december 03. 13:46
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Sokak számára elképzelhetetlen egy processzor órajel nélkül. Azonban van egy maroknyi elszánt mérnök, akinek szilárd meggyőződése, hogy az órajellel működő, szinkron chipek ideje lejárt...

hirdetés

"Megahertz, megahertz,
Nincsen mega, nincsen hertz,
Kilociklus, főrelé,
Van húskonzerv, őszilé."

Moldova György: Az elsüllyedt cirkáló

"Anarchia váltja fel a diktatúrát" -- mondja Karl Fant, a Theseus Logic alapítója és műszaki igazgatója. "Előbb-utóbb minden chipet így terveznek majd. Ez elkerülhetetlen." Hogyan? Az órajel elhagyásával. Egyes mérnököknek ugyanis meggyőződése, hogy a processzorok fejlődésének legnagyobb gátja az órajel.

Sokak számára elképzelhetetlen egy processzor órajel nélkül. Azonban van egy maroknyi elszánt mérnök, akinek szilárd meggyőződése, hogy az órajellel működő szinkron chipek ideje lejárt, és a processzorgyártóknak hamarosan nem lesz más választása, mint az órajel elhagyása és aszinkron áramkörök építése.

Alain J. Martin

Alain J. Martin
"A tervezők kezdik felismerni, hogy az egyre komplexebb chipekben egyre nagyobb gondot jelent az órajel fenntartása, és előbb-utóbb lehetetlenné is válik" -- mondja Alain J. Martin, a Kaliforninai Műszaki Egyetem (California Institute of Technology) professzora, aki még 1989-ben az első aszinkron processzort építette. Martin szerint egyre bonyolultabbá válik a processzorok felépítése, és egyre több energia szükséges majd ahhoz, hogy az órajel üteme eljusson ahhoz a több tízmillió vagy százmillió tranzisztorhoz, amelyek a chipet alkotják.

Ennek a problémának a megszűnése az aszinkron processzorok egyik legnagyobb előnye. A jelentősen megnövekedett elektromos hatásfok közvetlenül lefordítható hosszabb működési időre. Az órajel elhagyásával ezen felül növelhető a chipek számítási teljesítménye is. Nem véletlen, hogy a legnagyobb processzorgyártók mind kísérleteznek ezzel a technológiával. 1997-ben az Intel olyan aszinkron processzort készített, ami fele akkora fogyasztás mellett háromszor nagyobb számítási teljesítményre volt képes, mint az akkori leggyorsabb Pentium chip.

A Theseus Logic fejlesztéseit vezető Fant egész más okot hoz fel az aszinkron chipek mellett. Az órajellel működő processzorok ugyanis ütemes elektromágneses jeleket bocsátanak ki magukból, ami megkönnyíti az esetleges kódfeltörők munkáját. Az aszinkron chipeket ezért rendkívül hatékonyan lehet titkosítási feladatokra használni, ami ideálissá teszi őket például smart kártyákban való használatra.

Azonban bármilyen előnyökkel is járna az aszinkron processzorok alkalmazása, egyelőre csak laboratóriumokban no meg persze a fejekben léteznek. A fentebb említett Intel processzor például sosem került ki a fejlesztőlaboratóriumból. Hogy miért? Erről szól cikkünk.

Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
Idén ismét önálló szekciót kapnak a feltörekvő technológiák a HWSW mobile! konferencián. November 29-30!