:

Szerző: Ady Krisztián

2001. december 1. 17:27

Várhatóan februárban jelenik meg a KYRO kártyákat támogató linuxos meghajtóprogram

A sok-sok piszkálódás, e-mailben történt zaklatás, petíciózás végre célba ért A Hercules fórumában ugyanis Kristof, az egyik PowerVR fejlesztő választ adott az egyik legtöbbet feltett kérdésre: mikor is jelenik meg a KYRO kártyák linuxos meghajtóprogramja?

A sok-sok piszkálódás, e-mailben történt zaklatás, "petíciózás" végre célba ért A Hercules fórumában ugyanis Kristof, az egyik PowerVR fejlesztő választ adott az egyik legtöbbet feltett kérdésre: mikor is jelenik meg a KYRO kártyák linuxos meghajtóprogramja?

Mint tudvalevő, a kártyák jelenleg csak FB-szerverrel képesek többé-kevésbé működni Linux alatt, mindenféle 2D-s és 3D-s támogatást mellőzve. Ennek megfelelően "kellemesen" lassúak, majdhogynem a használhatatlan kategóriába taszítva a kártyát. Azt már eddig is tudtuk, hogy a Windows vonal mellett Linuxra is készül meghajtóprogram, de a pontos megjelenési dátumról a PowerVR bölcsen hallgatott. Minden érdeklődésre a válasz az volt, "majd ha kész lesz".

A kérdésre, hogy miért nem lehet nyílttá tenni a driver megírásához szükséges dokumentációkat, a válasz egyszerű volt: sok féltett kincs, egyedi, szabadalmaztatott technológia napvilágra kerülése nélkül ezt lehetetlen megtenni. Így a PowerVR saját meghajtót készít, melyet várhatóan csak és kizárólag bináris formában kaphatunk meg, a visszafejtést szigorúan tiltva.

Kristof hozzászólása már eloszlatja kicsit a viharfelhőket. A gyorsított 2D-s és 3D-s meghajtóprogram 2002 februárjában fog megjelenni. A windowsos meghajtóprogramokhoz hasonlóan remélhetőleg ez a platform is atomstabil, gyors, a kártyát a végletekig kihasználó drivert fog kapni, így mindenképpen megéri várni rá. Még az is előfordulhat, hogy ez a meghajtóprogram már az 1.3-as OpenGL szabványt is támogatni fogja.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 15:39

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.