Szerző: Vörös Péter

2001. december 11. 01:54

A Compaq részvényárfolyama jelentősen csökkent azután, hogy kétségek merültek fel a Hewlett-Packard ügylettel kapcsolatban

[Bloomberg, CNET] A Compaq részvényárfolyama hétfőn 1,62$-ral (14,31%-kal) 9,70$-ra esett vissza azután, hogy pénteken a Hewlett-Packard legnagyobb (10,4%-os) részvényese, a David & Lucile Packard Foundation hivatalosan is bejelentette, hogy ellenezni fogják a tervezett Compaq-felvásárlást.

[Bloomberg, CNET] A Compaq részvényárfolyama hétfőn 1,62$-ral (14,31%-kal) 9,70$-ra esett vissza azután, hogy pénteken a Hewlett-Packard legnagyobb (10,4%-os) részvényese, a David & Lucile Packard Foundation hivatalosan is bejelentette, hogy ellenezni fogják a tervezett Compaq-felvásárlást.

Sok elemző úgy véli, hogy a pénteki fejlemények után nem sok esélye van az ügyletnek. A HP részvényárfolyama 0,52$-ral (2,21%-kal) 23,00$-ra csökkent. A Compaq részvényárfolyama 31%-kal alacsonyabb, mint a Hewlett-Packard ajánlatának részvényenkénti értéke.

A David & Lucile Packard Foundation péntek késő délután jelentette be a hírt, miszerint az akvizíció ellen fognak szavazni, mivel a cég egyedül jobban járna, mint az egyesüléssel. Ez azt jelenti, hogy immár az alapító William Hewlett és David Packard összes gyermeke ellenzi az ügyletet.

Todd Ahlsten, a Parnassus Investments kutatási igazgatója szerint nagyon nehéz lesz keresztülvinni az egyesülést az alapítvány segítsége nélkül. A Parnassus Investments mindkét cégben rendelkezik részvényekkel.

David Katz, a Matrix Asset Advisors befektetési igazgatója szerint várhatóan mindkét cég igazgatótanácsa felül fogja vizsgálni az ügyletet, mielőtt lezajlana a részvényesek szavazása. A Matrix Asset Advisors szintén mindkét cégben rendelkezik részvényekkel és ellenzi a felvásárlást. Katz szerint az alapítvány döntése jelentős fejlemény, ha pedig további nagy intézmények döntenek az akvizíció ellen, akkor el is lehet felejteni az ügyletet.

Az alapító családok összesen több mint 16%-nyi Hewlett-Packard részvénnyel rendelkeznek, így Carly Fiorinának, a cég elnök-vezérigazgatójának az intézményi befektetők kb. 75%-át kell a maga oldalára állítani ahhoz, hogy sikerüljön az akvizíció. Ez az elemzők szerint nem lesz könnyű feladat, és a jelek szerint sok alkalmazott is ellenzi a felvásárlást. Az elemzők szerint az általános tapasztalat az, hogy a szavazáson a befektetők 15-20%-a nem vesz részt.

Vincent Muscolino, a David L. Babson & Co. egyik elemzője szerint szinte minden egyes részvényest egyenként kell meggyőzni a felvásárlás helyességéről, márpedig ez igen nehéz feladat. Sokan a Packard ill. Hewlett névre fognak figyelni és úgy szavaznak, ahogyan ők.

Fiorina már több mint három hónapja próbálja meggyőzni a kétkedőket arról, hogy a Compaq megvásárlása révén erősödne a Hewlett-Packard szerver/számítógép egysége és a tanácsadói divíziója, így az egyesült cég komplett hardver, szoftver és szolgáltatási csomagokat tudna értékesíteni, ezáltal felvehetnék a versenyt a világ első számú számítógépgyártójával, az IBM-mel.

A gond csak az, hogy a befektetők újra és újra azt az érvet hozzák fel az egyesülés ellen, hogy a cég túlságosan is ki lesz téve az alacsony nyereséghányadú PC-piacnak, ahol a Hewlett-Packard és a Compaq egyre jobban lemarad a Dell mögött.

Az elemzők és befektetők szerint a felsővezetők mindkét vállalatnál elveszíthetik állásukat vagy önkéntesen távoznak, ha az egyesülés nem jön létre. Richard Chu, az SG Cowen egyik elemzője szerint a részvényesek szavazása egyben bizalmi szavazás a jelenlegi HP menedzsmenttel kapcsolatban. Chu szerint a Compaq felső vezetése is távozásra kényszerülhet, ha az ügylet nem jön létre.

Katz szerint Fiorina jövője is a javasolt egyesüléstől függ: "Ha nem jön össze az ügylet, akkor nagyon meg lennénk lepve, ha Fiorina továbbra is a HP-nél maradna".

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról