Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
IoT + VR + AI in da house! >>>> HWSW mobile!, november 29-30!

USB Instant DVD -- valós idejű MPEG2-rögzítés USB porton keresztül

Ady Krisztián, 2001. december 06. 21:33
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Az ADS Technologies neve és PYRO márkanevű termékei bizonyára mindenki számára ismerősen csengenek. A FireWire csatolóval ellátott -- igen kellemes árú, éppen ezért közkedvelt -- PYRO DV kártyák mellett az ADS több más kiegészítőt is készít a PC-s társadalom számára.

Az ADS Technologies neve és PYRO márkanevű termékei bizonyára mindenki számára ismerősen csengenek. A FireWire csatolóval ellátott -- igen kellemes árú, közkedvelt -- PYRO DV kártyák mellett az ADS több más kiegészítőt is készít a PC-s társadalom számára.

Ezek közül most az itthon még újdonságnak számító USB Instant DVD digitalizáló eszközről osztanám meg tapasztalataimat. Erről a külső kódoló és dekódoló termékről oldalunk hasábjain is beszámoltunk, s már akkor felfigyeltem rá.

A kitüntető figyelmet főként azzal érdemelte ki, hogy olyan szolgáltatást ígért, melyet ebben az árkategóriában nagyon kevesen tudnak. A feature-lista a legnagyobb rosszindulattal sem mondható szerénynek:

  Valós idejű rögzítés a következő formátumokba:

 • Teljes D1 MPEG 2 broadcast felbontás (704 x 480 NTSC / 704 x 576 PAL)
 • 1/2 D1 MPEG2 (352 x 480 NTSC / 352 x 576 PAL)
 • VCD MPEG 1 (352 x 240 NTSC / 352 x 288 PAL)
 • SVCD MPEG 2 (480 x 576)
 • A választott szabványak megfelelő framerate: 29,97 NTSC / 25 fps PAL
 • A választott formátumnak megfelelő bitráta: 1,15 Mbit/sec - 5 Mbit/sec CBR (konstans bitráta)
 • Választható audió bitráta: 128 Kbits/s, 224 Kbits/s, 384 Kbits/s
 • USB 1.0 kapcsolódási felület.
 • S-Video és kompozit ki- és bemenetek
 • A szerkesztett videó visszajátszása videóra a készüléken található kimenet segítségével

Ezzel, azt hiszem, szinte mindent el is mondtam az USB Instant DVD-ről. Ez nem egy külső tv-kártya, nincs benne tuner. Ez egy olyan digitalizáló kártya, mely a hozzá csatlakoztatott eszközökről a kiválasztott felbontásnak és bitrátának megfelelően képes real-time, tehát valós időben MPEG 1/2 formátumba menteni. Ezen képesség előnyeit azt hiszem, nem kell ecsetelnem: az MPEG2-be tömörítés meglehetősen erőforrásigényes, még a mai -- általánosan használat -- processzorok sem nagyon birkóznak meg vele, ugyanakkor nagyon jó minőséget nyújt viszonylag kis helyen. Az egyéb digitalizáló kártyáknak (PCTV, és egyéb PCI-os kártyák) pedig a teljes DVD és PAL felbontással gyűlhet meg a bajuk, ritkán lehetséges jó minőségű felvételt készíteni velük. A jó minőség sajnos egyáltalán nem gyűjtőfogalom ezeknél a kártyáknál.

Az eszköz tehát külső, a PC-hez USB felületen kapcsolódik. Ennek megfelelően a maximális bitráta 5 Mbit/-ban korlátozva van, bár a készülékben található chip akár 30 Mbit/s-ra is képes lenne. Apropó chip: az USB Instant DVD a Stream Machine SM2210 kódoló és dekódoló chipjére épül.

A chip képességei bőven túlmutatnak az Instant DVD által nyújtott szolgáltatásokon: képes VBR (változó bitráta) kódolásra is, valamint a fent feltüntetett felbontásokon kívül egyéb, nem szabványos értékeket is támogat. Ezeket egyelőre nem vehetjük igénybe.

A dobozban az eszköz mellett a videó, tv, kamkorder csatlakoztatásához szükséges összes kábelt megtaláljuk, és egy közel 2 m-es USB kábel is jár hozzá. Az Instant DVD-t egy külső tápegység látja el árammal. A cég honlapján található információk szerint USB HUB-hoz nem javasolt csatlakoztatni, passzív HUB-hoz pedig semmiképpen se kössük.

A cikk több oldalból áll:
Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
Idén ismét önálló szekciót kapnak a feltörekvő technológiák a HWSW mobile! konferencián. November 29-30!