Szerző: Bizó Dániel

2006. augusztus 23. 15:08

Ismét felragyogott a nap: a Sun részesedést szerzett a szerverpiacon

[IDC/HWSW] A második negyedév során halvány növekedést mutatott a globális szerverpiac értéke, 12,3 milliárd dollárt érve el -- adta hírül az IDC piackutató vállalat. Az összességében 8,3 százalékos volumenbeli, és 0,6 százalékos értékbeli növekedést az Egyesült Államok és a távol-keleti régió (Japán nélkül) piacain tapasztalt erős forgalom produkálta, amit az Európát, Afrikát és a Közel-Keletet magába foglaló régió, valamint Japán gyengített. A prímet szokás szerint az x86-os tömegszerverek vitték, és új gépeivel magához tért a Sun is.

[IDC/HWSW] A második negyedév során halvány növekedést mutatott a globális szerverpiac értéke, 12,3 milliárd dollárt érve el -- adta hírül az IDC piackutató vállalat. Az összességében 8,3 százalékos volumenbeli, és 0,6 százalékos értékbeli növekedést az Egyesült Államok és a távol-keleti régió (Japán nélkül) piacain tapasztalt erős forgalom produkálta, amit az Európát, Afrikát és a Közel-Keletet magába foglaló régió, valamint Japán gyengített. A prímet szokás szerint az x86-os tömegszerverek vitték, és új gépeivel magához tért a Sun is.

Kettészakadó piac

A volumenszerverek, vagyis a 25 ezer dollárnál olcsóbb gépek, 6,2 százalékkal bonyolítottak nagyobb forgalmat, mint egy évvel korábban, míg a közép- és felsőkategóriás konfigurációk 3,5, valamint 6,9 százalékos csökkenést mutattak fel. A piacon továbbra is megfigyelhető a bipolaritás erősödése, vagyis a kétágúvá válás: növekedést kizárólag az 1-foglalatos, illetve a 32-, vagy többfoglalatos konfigurációk tudtak felmutatni. Előbbire magyarázat a chipek kétmagossá válása és folyamatos erősödése, amivel sok helyen felváltják a kétutas gépeket.

A 32- vagy többutas konfigurációk iránti kereslet élénkülése mögött a szerverkonszolidáció jelensége húzódik meg. A közép- és nagyvállalatok igyekeznek informatikai rendszereiket lehetőség szerint központosítani mind adminisztrációs, mind számítástechnikai oldalról. A kevesebb, de nagyobb teljesítményű szerverek révén csökkenthetők az üzemeltetési költségek, növelhető a kapacitás kihasználtsága, így a tőkehatékonyság is. A konszolidáció továbbá segíti az informatikai rendszer rugalmasabbá tételét központosított felügyelet és dinamikusabb erőforrás-allokáció révén, és az adatok magasabb fokú védelmében is szerepet játszhat.

Lelassult az Itanium

Az Intel Itanium-alapú gépek forgalma az első negyedév során 36,4 százalékkal 740 millió dollárra növekedett, és az x86-os szervereken kívüli bevétel 11,7 százalékát birtokolta. Ez az eddigi leglassabb ütemű emelkedés a platform életében, alulmúlva az első negyedéves, 41,8 százalékos negatív rekordot is. A lassulás okaként a következő generációs Itanium-chip tavaly év végéről az idei év közepére való elhalasztását lehetne megjelölni.

Iparági források alapján az ügyfelek nagy része elhalasztotta itániumos szervere beszerzését, várva a Montecito kódnéven ismert kétmagos szerverchippel szerelt rendszerekre. Egyes, már megköttetett ügyletek Montecito-alapú gépekre szólnak, így azokat a szállítók lényegében nem tudták az idei első két negyedévben teljesíteni (kivéve néhány kritikus esetet). Amennyiben az Intel megfelelő ütemben képes a hatalmas méretű lapka termelését felfuttatni, úgy a harmadik negyedéves jelentésben már bőven 50 százalék feletti növekedést kellene látnunk.

A felkelő nap

A Sun az első negyedévet követően ismét növelte piaci jelenlétét, miután 15,5 százalékos bevételnövekedést realizált, és 1,7 százalékponttal 12,9 százalékra növelte részesedését. A kedvező tendencia a Sun teljes termékkínálata jelentős megújulásának köszönhető, így a korábbinál versenyképesebb UltraSPARC IV+ chipekkel szerelt szerverek, illetve az új, nagy teljesítmény nyújtó Opteron-alapú gépek iránti kereslet élénkülésének tudható be.

A Sun opteronos gépeinek forgalma 48 százalékkal ugrott meg a második negyedévben. Az Opteron részesedése a globális piacból 20,2 százalékot tett ki, szemben az első negyedéves 17,1, és a tavalyi második negyedéves 9,5 százalékkal. A vállalat jelenlegi globális részesedése 26 százalékra tehető. Marty Seyer, az AMD vállalati értékesítésért felelős alelnöke egy kínai látogatása során elmondta, nem látja akadályát, hogy vállalata 2009-re akár a 40 százalékos részesedést is elérhesse a szerverpiacon.

Szerverpiac 2006 második negyedévében

Szállító Bevétel
(millió dollár)
Piaci részesedés Változás (éves)
IBM 3 808 31,0% -2,2%
Hewlett-Packard 3 420 27,8% -1,7%
Sun Microsystems 1 585 12,9% 15,5%
Dell 1 269 10,3% -1,3%
Fujitsu/FSC 554 4,5% 0,5%
Többi 1 651 13,4% 0,8%
Összes 12 287 100% 0,6%
Forrás: IDC

Volumen alapján a legnagyobb szállítónak a HP bizonyult, miután a 12 százalékos, a piacot meghaladó ütemben növelte volumenét, 30,5 százalékot hasítva ki a tortából. A másodiknak befutó Dell 23,8 százalékos szelettel alulteljesítette a piac ütemét. A volumen derekát kitevő x86-os szerverek forgalma 5,9 milliárd dollárt tett ki, a volumen 1,68 millióra rúgott. A blade forma továbbra is dinamikusan terjed, 37,1 százalékkal magasabb forgalmat, és 29,7 százalékkal magasabb volument generáltak a pengék, elérve a 639 millió dollárt. A kategória két legnagyobb szállítója fej-fej mellett az IBM az HP.

Bár a windowsos és linuxos gépek szállításai tíz százalék körüli mértékben bővültek, az árverseny hatására az azokból származó forgalom már csak egyszámjegyű növekedést mutatott. A Linux-alapú operációs rendszerekkel leszállított konfigurációk értéke a második negyedév során elérte az 1,5 milliárd dollárt, ami 6,1 százalékos emelkedés. A linuxos gépek értékben már a szerverpiac 12 százalékát hasítják ki maguknak. A Windows 3,1 százalékkal 4,2 milliárd dollárra emelkedett, 34,2 százalékát téve ki a kiszolgálók globális forgalmának. A UNIX-os bevételek és volumen egyaránt halvány csökkenést produkáltak, 1,6 valamint 1,8 százalékkal maradva el a tavalyi második negyedévtől.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról