Szerző: Bodnár Ádám

2006. augusztus 11. 09:52

Rekordbevétel és könyvelési visszásságok az NVIDIA-nál

Erős negyedéven van túl az NVIDIA, a vállalat részvényeinek árfolyama mégis 8 százalékkal csökkent tegnap, amikor a cég bejelentette hogy vizsgálatot indít a részvényopciók elkönyvelésének dátumozásával kapcsolatban. Az NVIDIA mindazonáltal hangsúlyozta, hogy a vizsgálat eredménye nem fogja befolyásolni a korábban már nyilvánosságra hozott eredményeket, a jelenlegi negyedévben azonban ezzel kapcsolatban egyszeri költségek kerülhetnek elkönyvelésre.

[HWSW] Erős negyedéven van túl az NVIDIA, a vállalat részvényeinek árfolyama mégis 8 százalékkal csökkent tegnap, amikor a cég bejelentette hogy vizsgálatot indít a részvényopciók elkönyvelésének dátumozásával kapcsolatban. Az NVIDIA mindazonáltal hangsúlyozta, hogy a vizsgálat eredménye nem fogja befolyásolni a korábban már nyilvánosságra hozott eredményeket, a jelenlegi negyedévben azonban ezzel kapcsolatban egyszeri költségek kerülhetnek elkönyvelésre.

Mi történhetett?

Botrányszagú a levegő az amerikai pénzügyi világban, ahogy az utóbbi hetekben számos informatikai vállalatnál -- köztük van Steve Jobs mindkét cége, az Apple és Pixar, a Juniper, a Cablevision, a Marvell, az RSA Securities, a VeriSign, a Rambus -- derült fény a részvényopciók elkönyvelésével kapcsolatos visszásságokra. Az amerikai Értékpapírpiaci- és Tőzsdefelügyelet nem kevesebb mint 80 vállalatnál indított vizsgálatot az esetleges könyvelési szabálytalanságok feltárására, számos vállalat pedig ezt megelőzve önként kezdett vizsgálódásba.

A vezetőknek, alkalmazottaknak juttatott részvényopciókkal kapcsolatos manipulációknak két fajtája terjedt el, immár nyugodtan kijelenthető, hogy széles körben. Az egyik a visszadátumozás, amikor egy részvényopció a ténylegesnél korábbi dátummal kerül elkönyvelésre, amikor a papírok még kevesebbet értek. Ezzel a módszerrel a vezetőket, dolgozókat azonnali nyereséghez lehet juttatni. Ez a gyakorlat önmagában még nem is törvénytelen, amennyiben az összes részvényest és a hatóságokat is értesítik, illetve a módosított dátumozással kapcsolatban felmerült, azonnal jelentkező nyereséget elkönyvelik.

Hogy a visszadátumozás mennyire elterjedt, azt jól mutatja az Indiana Egyetem két pénzügyi professzora, Erik Lie és Randall Heron tanulmánya, akik 1996 és 2005 között az Értékpapírpiaci- és Tőzsdefelügyelethez benyújtott nyilvános dokumentumokban vizsgálták meg összesen közel 40 ezer vezetői részvényopció-juttatásait és azok időpontját. A szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy ezek 18,9 százaléka minden valószínűség szerint manipulált, visszadátumozott.

A részvényopciók manipulációjával kapcsolatos másik elterjedt szokás az ún. előfeszítés ("spring-loading"). Ez azt a gyakorlatot takarja, amikor a vállalatnál egy nagyobb, várhatóan pozitív kicsengésű, a részvényárfolyamra jótékony hatással levő hír bejelentése (pl. új termék, erős negyedéves eredmények) előtt juttanak részvényopciókhoz vezetőket. Az Apple-nél indított vizsgálat számos olyen esetre derített fényt, amikor a cég felsővezetői röviddel az erős negyedéves eredmények bejelentése előtt jutottak részvényopciókhoz és egyik esetben például pár óra alatt több mint 7,5 millió dollárt kerestek.

Rekordbevétel az NVIDIA-nál

Az NVIDIA közölte, hogy önkéntes vizsgálatot indított, amelyet független jogi szakértők bevonásával folytat le. A vizsgálat lezárásáig a vállalat elhalasztotta teljes pénzügyi jelentésének közzétételét, a vállalat mindössze annyit közölt, hogy a június 30-án véget ért negyedévében a bevétel 20 százalékkal 687,5 millió dolláros rekordszintre nőtt, ami meghaladta az előrejelzéseket. A jelenlegi negyedévben a forgalom további 8-10 százalékos emelkedésére számít az NVIDIA.

Jen-Hsun Huang elnök-vezérigazgató a cég által kiadott közleményben elmondta, egyaránt erőteljes volt a növekedés az asztali gépekbe, notebookokba és mobil eszközkbe szánt grafikus chipek szegmensében. A jelentésből kiderül, hogy a noteszgépekbe szánt GeForce Go termékvonal bevétele új rekordot döntött, az NVIDIA pedig 24-ről 37 százalékra növelte részesedését a diszkrét mobil grafikus chipek szegmensében. A Quadro termékvonalon elért bevétel 27 százalékkal nőtt és rekordot döntött. zintén rekordot döntött az nForce chipkészletek forgalma, amelyek ma már az AMD64 szegmensben 52 százalékos piaci részesedéssel bírnak.

a címlapról