Szerző: Bodnár Ádám

2006. augusztus 30. 09:18

Csökkenő bevétel mellett növekedő eredmény a Novellnél

Növekedő nyereségről, de csökkenő bevételről adott számot tegnap a Novell, amely egyúttal azt is bejelentette, hogy a részvényopciók elkönyvelésével kapcsolatos visszásságok miatt belső vizsgálatot indít, és amíg ez le nem zárul, nem adja be hivatalos pénzügyi jelentését az amerikai Értékpapírpiaci- és Tőzsdefelügyeletnek.

[HWSW] Növekedő nyereségről, de csökkenő bevételről adott számot tegnap a Novell, amely egyúttal azt is bejelentette, hogy a részvényopciók elkönyvelésével kapcsolatos visszásságok miatt belső vizsgálatot indít, és amíg ez le nem zárul, nem adja be hivatalos pénzügyi jelentését az amerikai Értékpapírpiaci- és Tőzsdefelügyeletnek.

Linux? Igen! NetWare? Nem!

A szoftvergyártó 241 milliós bevétel mellett 11,6 millió dollár, azaz részvényenként 3 cent profitot ért el a július 31-én véget ért harmadik pénzügyi negyedévében, míg egy évvel korábban 252 milliós bevételről és 1,9 milliós nyereségről számolt be. Az egyszeri tételek nélküli eredmény részvényenként 3 centet tett ki, amely megfelelt az elemzők várakozásainak. A cég hangsúlyozta, hogy a könyveléssel kapcsolatos vizsgálat miatt minden adat csak előzetesnek tekinthető.

A harmadik negyedévben a Novell linuxos termékeinek forgalma egy év alatt 30 százalékos emelkedve 12 millió dollárt tett ki. A vállalat július közepén dobta piacra idei legfontosabb termékét, a SUSE Linux Enterprise 10 vállalati platformot, amelyet kedvezően fogadott a piac. Az azonosságkezelő és biztonsági megoldások bevétele éves szinten 46 százalékkal 26 millió dollárra nőtt. A haldokló NetWare-t a linuxos alapokon nyugvó Open Enterprise Server sem tudta megmenteni, a két termék együttes forgalma éves szinten 19 százalékkal zuhant.

Borús kilátások

A Novell negyedik negyedéves előrejelzése csalódást okozott az elemzőknek és befektetőnek. A jelenleg is tartó negyedik negyedévre 246 és 256 millió dollár közötti bevételt és egyszeri tételek nélkül részvényenként 4 cent profitot várnak a vezetők. A Reuters Estimates által korábban megkérdezett szakértők átlagosan 260 milliós forgaomra és részvényenként 5 centes nyereségre számítottak. A Novell papírjainak árfolyama a bejelentést követően enyhén csökkent.

Dana Russel megbízott pénzügyi igazgató serint a vártnál gyengébb előrejelzés oka, hogy egyre csökken a kereslet a Novell múltból megörökölt, de még használatban levő termékei (NetWare, illetve az Open Enterprise Server) iránt, illetve az új szoftverek fejlesztésére fordított kiadások növekednek, valamint az értékesítési csapat átszervezése is költséges.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról