Szerző: Bodnár Ádám

2006. augusztus 17. 09:17

Továbbra is megállíthatatlan a HP

Mark Hurd
Mark Hurd
[HWSW] Szerdán tette közzé negyedéves eredményeit a Hewlett-Packard, amelyek felülmúlták az elemzői várakozásokat. A költségek csökkentését célzó elbocsátások és átszervezések megtették a hatásukat, minden divízió javította eredményét. A személyi számítógépes üzletág évek óta nem teljesített ilyen jól, noha a PC-piacon az év közepe hagyományosan pang.

"Pénzt költünk hogy megtakaríthassunk"

A július 31-én véget ért negyedévben a HP 21,9 millárd dolláros bevétel mellett 1,38 milliárdos nettó profitot könyvelhetett el, ami részvényenként 48 centnek felel meg. Egy évvel korábban a vállalat 20,8 milliárdos bevételt és 73 milliós profitot könyvelt el, akkor a nettó nyereséget közel 1 milliárd dollárnyi, elsősorban adóterhekkel kapcsolatos egyszeri költség csökkentette. Az egyszeri tételek nélküli eredmény részvényenként 52 cent volt, felülmúlva az elemzők 48 centes prognózisát.

"Ahogy korábban is mondtam, a költségek és a növekedés ugyanannak az éremnek a két oldala. Pénzt fogunk költeni hogy pénzt takaríthassunk meg és pénzt takarítunk meg hogy legyen mit költeni" -- mondta Mark Hurd elnök-vezérigazgató, aki tavaly tavasszal vette át a HP irányítását és regnálása alatt a vállalat valósággal szárnyra kapott. Hurd vezetése alatt a HP összesen több mint 10 ezer dolgozótól vált meg és a jelenlegi negyedévben további 5 ezer fő elbocsátását tervezi, a leépítésektől és átszervezésektől éves szinten mintegy 1,9 milliárd dolláros megtakarítást várnak.

Évek óta nem látott teljesítmény a PC-s részlegnél

A HP személyi számítógépes üzletága évek óta nem teljesített olyan jól mint a legutóbbi negyedévben. Az asztali gépek eladásai 5 százalékkal, a notebookoké 14 százalékkal növekedett abban az időszakban, ami a PC-piacon hagyományosan a leggyengébb periódus egy adott éven belül. Figyelemre méltó, hogy a fogyasztói termékek szállításai 17 százalékkal ugrottak meg. A Personal Systems Group bevétele 8 százalékkal 6,9 milliárd dollárra nőtt, az üzemi eredmény pedig 163 millió dollárról 275 millióra emelkedett.

A profit derekát természetesen most is a nyomtatási és képalkotási részleg szállította, a divízió bevétele 5 százalékkal 6,2 milliárd dollrra emelkedett, elsősorban az üzleti nyomtatók és a többfunkciós készülékek sikerének köszönhetően. A színes lézernyomtatók eladásai 70 százalékkal haladták meg a tavalyi harmadik negyedéves szintet, a vállalati multifunkciós berendezések forgalma pedig közel háromszorosára növekedett. A nyomtatási és képalkotási részleg üzemi eredménye 771 millió dollárról 884 millióra javult.

76 százalékkal több Integrity

A szerverekért és tárolóeszközökért felelős üzletág 3 százalékkal növelte forgalmát, amely 4,1 milliárd dollárt tett ki. Az ipari szabványos (x86) szerverek eladásai 6 százalékkal, a blade-eké 37 százalékkal nőtt. Az Integityk forgalma 76 százalékkal emelkedett, de a PA-RISC és Alpha processzoros szervereké csökkent, így az üzleti kritikus rendszerek eladásai összességében 6 százalékkal volt kevesebb mint egy éve. A tárolóeszközök forgalma 5 százalékkal nőtt, a high-end XP termékcsalád 19 százalékkal, a középkategóriás EVA sorozat pedig 17 százalékkal volt kelendőbb mint tavaly ilyenkor. A divízió üzemi eredménye 147 millió dollárról 296 millióra emelkedett.

A felvásárlásoknak köszönhetően éves szinten 30 százalékkal nőtt a szoftvereladásból származó bevétel, az OpenView megoldások forgalma 34 százalékkal, az OpenCall termékcsalád bevétele pedig 21 százalékkal emelkedett. A szoftverrészleg 13 milliós üzemi nyereséget ért el, míg egy éve 37 milliós veszteségről volt kénytelen beszámolni. A HP szolgáltatásokból származó bevétele 1 százalékkal 3,9 milliárd dollárra nőtt, elsősorban a menedzselt szolgáltatások sikerének köszönhetően. A részleg üzemi eredménye 256 millió dollárról 364 millióra emelkedett.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról