Szerző: Bodnár Ádám

2006. augusztus 10. 10:15

Veszteségbe fordult, de éves szinten továbbra is nyereségre számít a FreeSoft

Közzétette első féléves gyorsjelentését a FreeSoft, a szoftvergyártó bevétele ugyan több mint duplájára nőtt, az akvizíciókkal kapcsolatos költségek miatt a cég jelentős veszteséget volt kénytelen elkönyvelni.

[HWSW] Közzétette első féléves gyorsjelentését a FreeSoft, a szoftvergyártó bevétele ugyan több mint duplájára nőtt, az akvizíciókkal kapcsolatos költségek miatt a cég jelentős veszteséget volt kénytelen elkönyvelni.

A szoftverfejlesztő vállalat az első félévben 1,6 milliárd forintot meghaladó árbevételt ért el, szemben a 2005 első félévében elkönyvelt 773 millió forinttal. A kamat- és adófizetés, valamint az értékcsökkenési leírás előtti eredmény a tavalyi 5 millió forint után most 100 milliós mínuszt mutatott, az adózott eredmény pedig egy év alatt 242 millió forinttal csökkenve 183 milliós negatívumot ért el.

Noha a gyorsjelentés szerint a vállalatnál a dolgozói létszám egy év alatt mindössze 5 fővel nőtt, a személyi jellegű kiadások mégis 62 százalékkal 465 millió forintra emelkedtek. A FreeSoft ezt "minőségi cserék végrehajtásával" magyarázza. Jelentősen növekedett a tevékenységbe bevont külső szakértők díjazásával kapcsolatos költség, illetve a közvetített szolgáltatások értéke is.

2006 első félévében, a FreeSoft nettó árbevételének 29 százalékát leányvállalatai realizálták. Az Axis cégcsoport 373 millió forinttal járult hozzá a FreeSoft forgalmához, illetve 20,2 millió forinttal növelte a vállalat EBIDTA-ját. A német és amerikai leányvállalatok összesített árbevétele 126 százalékkal haladta meg a tavalyi adatokat. A külföldi leányok együttesen 56 millió forinttal járultak hozzá a cégcsoport EBIDTA-jához.

A FreeSoft vezetői az első féléves veszteség ellenére bizakodók: "a második félévében növekedni fog a termékértékesítés, és a support-tevékenység bevétele, ezért jóval kevesebb eladott közvetített szolgáltatás ráfordítást tervez a Társaság, mint az első félévben realizálódott, tehát minden jel arra mutat, hogy a 2006. pénzügyi év pozitív eredménnyel zárulhat."

a címlapról