Szerző: Ady Krisztián

2005. december 16. 11:23

Szolgáltatások nélkül indult el itthon a Vodafone 3G hálózata

A Vodafone ma hazánkban is elindította harmadik generációs hálózatát, mely a lefedettségi térkép adatai szerint elsőként Budapest belvárosában, illetve számos külsőbb kerületben vált elérhetővé az előfizetők számára. A szolgáltató utolsóként lépett a hazai 3G-piacra, a T-Mobile és a Pannon GSM már a nyár folyamán, ügyfélteszteket, ingyenes használati lehetőséget is biztosítva indította be saját hálózatát.

[HWSW] A Vodafone ma hazánkban is elindította harmadik generációs hálózatát, mely a lefedettségi térkép adatai szerint elsőként Budapest belvárosában, illetve számos külsőbb kerületben vált elérhetővé az előfizetők számára. A szolgáltató utolsóként lépett a hazai 3G-piacra, a T-Mobile és a Pannon GSM már a nyár folyamán, ügyfélteszteket, ingyenes használati lehetőséget is biztosítva indította be saját hálózatát.

A Vodafone Magyarország Rt. szinte pontosan egy évvel ezelőtt, december 21-én írta alá a magyarországi UMTS tender úgynevezett "B" frekvenciablokkjáról szóló megállapodást, a 15 éves koncesszióért a mobilszolgáltató részben az árbevételtől függően, de összesen legkevesebb nettó 16,5 milliárd forintot fizet ki a koncesszió időtartama alatt. A Vodafone szinte az utolsó pillanatban lépett a 3G-piacra, hiszen a tenderen győztes szolgáltatóknak legkésőbb 2006. január 1-éig meg kell kezdeniük a kereskedelmi szolgáltatások nyújtását.

Hol vannak a szolgáltatások?

A Vodafone 3G-s szolgáltatások -- például videotelefonálás, kifejezetten harmadik generációs hálózatra szabott online tartalmak -- nélkül indította el harmadik generációs hálózatát, a mobilszolgáltató előfizetői egyedül a megnövekedett adatátviteli sebességet aknázhatják ki a mai naptól. A Vodafone 3G hálózatán az adatátviteli csomagok nagyobb, maximálisan 384 kbit/s-os sebességgel töltődhetnek le. A vállalat nem dob piacra újabb adatátviteli csomagokat, továbbra is bruttó 3125 forintért nyújt 200 megabájtnyi letöltést az új hálózaton. A kisebb forgalmat bonyolító előfizetők az Internet 50 csomagra is előfizethetnek, mely 50 megabájtos letöltést kínál 1900 forintos bruttó áron.

Ez a csalódást keltő indulás igen meglepő a jelentős nemzetközi háttérrel rendelkező szolgáltatónál, különösen annak fényében, hogy a Vodafone mindig büszkén emlegette fiatal, az ország legkorszerűbbnek kikiáltott mobilhálózatát. Nyugat-Európa tucatnyi országában és Japánban már régóta elérhetőek a cég harmadik generációs szolgáltatásai, a videotelefonálás mellett például szélessávú mobil tévéadások, multimédiás hírek, 3D játékok vagy zeneletöltés.

A szolgáltató hazai kínálatában jelenleg azonban egyetlen harmadik generációs mobiltelefon sem szerepel, az aktuális árlistán csupán a Mobile Connect 3G/GPRS adatkártya, illetve annak WLAN-vezérlővel kombinált változata található meg. Előbbit két éves hűségnyilatkozattal és új előfizetéssel 17900 forintos bruttó áron kínálja a Vodafone, utóbbiért 55990 forintot kér a cég.

2006 a Vodafone 3G éve?

A bejelentés kapcsán Vitai Attila, a Vodafone vezérigazgatója így magyarázta a vállalat bizonyítványát: "a Vodafone 3G terveit -- a kezdetektől fogva -- meghatározza az az elkötelezettség, hogy ügyfeleink igényeit a legmagasabb minőségi elvárásoknak megfelelően szolgáljuk ki. Úgy döntöttünk, új 3G hálózatunk és szolgáltatásaink indításával nem időben kívánunk versenyezni s ezen döntésünkhöz a továbbiakban is tartjuk magunkat".

A Vodafone Magyarország az új 3G szolgáltatások bevezetését és a hálózat fejlesztését fokozatosan végzi el, állítása szerint "nem kívánja szakadozó, elszórt lefedettséggel, drága készülékekkel és esetleges minőségi hiányosságokkal elindítani 3G hálózatát". A vállalat nagy hangsúlyt kíván helyezni a kereskedelmi szolgáltatások bevezetését megelőző tesztekre. Mindez talán egy kicsit meglepő lehet, hiszen a Vodafone -- saját állítása szerint is -- a hazai bevezetést megelőzően már 15 országban beindította harmadik generációs hálózatát.

A Vodafone 2006-ban a 3G-s Vodafone live! szolgáltatások beindításával párhuzamosan kezdi el forgalmazni majd a harmadik generációs telefonokat, melyek a Vodafone Csoport portfoliójának legnépszerűbb 3G készülékei lesznek. Hogy ezeken a készülékeken pontosan mit kell itthon tesztelni, annak csak a Vodafone a megmondhatója, hiszen ezek a telefonok legalább 15 "Vodafone országban" már jelenleg is bizonyítanak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról