Szerző: Bodnár Ádám

2005. december 15. 12:40

Önállósítja chipgyártó részlegét a Philips

[WSJ/HWSW] Európa legnagyobb elektronikai vállalata, a holland Royal Philips Electronics bejelentette, hogy önállósítani kívánja félvezetőgyártó üzletágát, a Philips Semiconductorst.

[WSJ/HWSW] Európa legnagyobb elektronikai vállalata, a holland Royal Philips Electronics bejelentette, hogy önállósítani kívánja félvezetőgyártó üzletágát, a Philips Semiconductorst.

A legnagyobbak egyike

A Philips -- chipgyártó divíziója révén -- a Európa harmadik legnagyobb félvezetőgyártója az Infineon és az STMicroelectronics mögött, de a világ 10 legnagyobb chipgyártójának is egyike. A részleg forgalma tavaly 5,5 milliárd euró volt, a nyereség pedig mintegy 450 millió eurót tett ki. A Philips által gyártott chipek a cég számos termékében megtalálhatók, a szórakoztató-elektronikai készülékektől kezdve a háztartási cikkeken át egészen az egészségügyi és ipari berendezésekig.

Piaci elemzők már közel egy évtizede vitatkoztak arról, vajon a Philipsnek önállósítani kellene-e a chipgyártó részleget. A mostani leválasztás szakértők szerint akár egy lehetséges eladás jele is lehet, de nem zárható ki, hogy a vállalat egy másik chipgyártóval stratégiai szövetségre lép, vagy akár maga vásárol fel egy másik félvezetőipari vállalatot. A Philips Semiconductors vezetői egyelőre nem nyilatkoztak az ezzel kapcsolatos tervekről.

Konszolidáció várható

Frans van Houten, a divízió vezetője szűkszavúan csak annyti nyilatkozott, hogy szerinte az elkövetkező öt év során a félvezetőpiacon gyors konszolidáció megy majd végbe és a Philips a trendek követői helyett inkább a vezetője kíván lenni. "Számos lehetőséget látunk a piacon, de inkább nem mondnánk semmit, mire is készülünk" -- mondta sejtelmesen van Houten.

Az üzletág leválasztásával kapcsolatos adminisztráció 2006 közepéig is eltarthat. A Philips eleinte 100 százalékos tulajdonosa kíván maradni az önállósított vállalatnak, de nyitott lesz összeolvadási vagy akvizíciós ajánlatokra is -- ismertette van Houten, aki tagadta, hogy a részlegnek méretgazdaságossági szempontokból szüksége van partnerre a túléléshez. "A Philips Semiconductors nincs híján a méretgazdaságosságnak, mivel a világ 10 legnagyobb félvezetőgyártói közé tartozik.

A Philips Semiconductors az idén nagyszabású átszervezésbe kezdett, amelytől 2006 végére 250 millió eurós megtakarítást vár. A folyamat során egyszerűsítik a szervezeti felépítést, leépítik a rosszul teljesítő tevékenységeket és a nagyobb rugalmasság elérése érdekében kihelyezik a gyártás mintegy 30 százalékát.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról