Szerző: Bodnár Ádám

2005. december 28. 10:51

Elhunyt John Diebold, az informatika egyik látnoka

John Diebold
John Diebold
[NY Times/HWSW] Hétfőn New York-i otthonában rákbetegségben elhunyt John Diebold, a modern kori informatika egyik látnoka, aki már az 50-es években megjósolta, a számítógépek alapjaiban változtatják meg az ipart, az üzleti életet és az emberek hétköznapjait. Dieboldot 79 éves korában érte a halál.

Őrült ötlet

Diebold a Második Világháború idején tengerészként szolgált és lenyűgözték a hajó műszaki megoldásai. A szakembert elsősorban az foglalkoztatta, hogy ha a hajót fel tudták szerelni automatikus légvédelmi ágyúkkal, akkor vajon miért nem léteznek automatikusan működő gyárak, vállalatok? A szakember sikerét elsősorban annak köszönheti, hogy felismerte a számítástechnika üzleti jelentőségét, majd rávette a nagyvállalatokat arra, hogy működésüket ésszerűsítsék számítógépes rendszerekkel és hálózatokkal.

John Diebold 1951-ben végzett a Hardvard egyetemen és 1952-ben adta ki azóta legendássá vált Automatizáció (Automation) című könyvét, amelyben megjósolta, hogy a programozható elektronikus gépek alapjaiban változtatják meg az üzleti életet. A Harvard elvégzése után Diebold egy tanácsadó cégnél kezdett dolgozni, ahol elsősorban arról próbálta meggyőzni a cégeket hogy használjanak számítógépeket. Ez azonban akkoriban őrült ötletnek tűnt, hiszen akkor még az üzleti életben egyáltalán nem alkalmaztak számítógépeket.

Miután Dieboldot a cég vezetői nem tudták eltántorítani ettől az "őrültségtől", kirúgták, a szakember pedig a saját kezébe vette a sorsát, 1954 áprilisában pedig megalapította saját vállalatát, amely eleinte szerszámgépek automatizációjával foglalkozott. Éppen ebben a hónapban telepítették a világ első üzleti célú számítógépét a General Electricnél. Diebold ügyfelei körében egyre nőtt azok száma, akik számítógépes tanácsokért keresték fel.

Diebold és cége, a Diebold Group 1961-ben már a New York-i Bowery Savings Bank részére tervezett egy olyan hálózatot, amely lehetővé tette hogy a bank összes fiókjában a be- és kifizetések azonnal elkönyvelésre kerüljenek, így nem csak az ügykezelés gyorsult fel, hanem az ügyfelek kényelme is megnövekedett, hiszen a bank akármelyik fiókjában intézhették ügyeiket, attól függetlenül, hogy hol vezették a számlájukat. Később a Diebold Group több más banknál is bevezetett hasonló rendszereket.

A látnok

Diebold már a 60-as évek végén meglátta a bankautomaták eljövetelét, amikor a Chase Manhattan Bank vezetőinek tartott előadást egy országos elektronikus átutalási rendszer előnyeiről. A hallgatóság tagjai között volt Paul Volcker, az amerikai jegybank későbbi elnöke is. Diebold szintén a 60-as években megjósolta olyan innovációk eljövetelét, mint a személyi számítógép és a szövegszerkesztő, amelyek csak a 80-as években terjedtek el a vállalatoknál. "A mai gépek még az ipari forradalom gépeinél is nagyobb mértékben befolyásolják az emberiséget és az életet" -- mondta Diebold 1965-ben. "A mai gépek az emberi társadalom lényegével, az információval, annak átadásával és hasznosításával foglalkoznak."

A szakember és vállalata számos kormányzatnak nyújtott segítséget informatikai rendszerek kiépítésében, eközben vált Diebold meggyőződésévé, hogy a számítógépes rendszerek és az informatika megváltoztatják a társadalmat. Diebold a 80-as években már olyan autókról álmodott, amelyek képesek feltárni a saját hibáikat, és olyan hűtőszekrényekről, amelyek automatikusan feladják a rendelést az élelmiszerboltnak a kifogyott cikkekből. 2010-re szerinte emberi szövetfarmokon nevelik majd a szerveket, az atomfegyverek pedig teljesen eltűnnek a színről.

A Diebold által alapított vállalat, a Diebold Group 1991-ben a Daimler Benz tulajdonába került. A szakember ezután a Diebold Institute for Public Policy Studies munkájára összpontosított, ez a szervezet a számítástechnika társadalomra gyakorolt hatásait kutatta és technológia-alapú társadalmi reformokat hirdetett.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról