Szerző: Bodnár Ádám

2005. december 14. 10:42

Rajtaütöttek egy jelentős hazai DVD-másoló műhelyen

DVD-másolás közben fogtak el egy fiatal budapesti párt: a rendőrség több mint 5000 filmet, zenét és játékot tartalmazó DVD-t és CD-t, és az ezek előállításához szükséges számítástechnikai eszközöket foglalt le egy XIII. kerületi bérház melléképületében kialakított műhelyben, ahol egyszerre akár 18 DVD-t is tudtak másolni. A rendőrök december 8-án este negyed hét előtt érték tetten az elkövetőket, egy 33 éves férfit és egy 23 éves nőt.

[HWSW] DVD-másolás közben fogtak el egy fiatal budapesti párt: a rendőrség több mint 5000 filmet, zenét és játékot tartalmazó DVD-t és CD-t, és az ezek előállításához szükséges számítástechnikai eszközöket foglalt le egy XIII. kerületi bérház melléképületében kialakított műhelyben, ahol egyszerre akár 18 DVD-t is tudtak másolni. A rendőrök december 8-án este negyed hét előtt érték tetten az elkövetőket, egy 33 éves férfit és egy 23 éves nőt.

Ez az eddigi legnagyobb kalózműhely-fogás: a budapesti páros összesen 6 darab -- egyenként 3 DVD-íróval felszerelt -- számítógéppel, 6 nyomtatóval és szkennerrel gyártotta a különféle CD-k és DVD-k kalózmásolatait. A lemezeket tokban, másolt borítóval hozták forgalomba a budapesti piacokon. A jogtulajdonosok száma, valamint a cselekménnyel okozott vagyoni hátrány megállapítása folyamatban van, az ügyben a VIII. kerületi rendőrkapitányság nyomoz tovább.

Nem az, aminek látszik?

"Bár karácsonyi vásárláskor fellendül a DVD-piac, az eladott kalózmásolatok száma is jelentősen növekszik" -- mondta az eset kapcsán Kálmán András, az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Alapítvány, az ASVA igazgatója. "Sok embernek így nem az eredeti film kerül a karácsonyfa alá, hanem a silány minőségű kalózmásolat, mely közel sem nyújt olyan élményt, mint az eredeti, ráadásul nem vihetjük vissza az árusítóhelyre, ha nem azt kapjuk, amire számítottunk."

A piacon kapható kalóz DVD-k gyakran egyrétegű írható lemezre készülnek, amely fele akkora kapacitású, mint a gyári, nyomott, kétrétegű korong. Emiatt a lemezről gyakran hiányoznak a borítón hirdetett extrák -- hangsávok, feliratok, rendezői kommentár --, de sokszor a filmet is át kell kódolni hogy ráférjen a 4,5 gigabájt kapacitású korongra, így előfordulhat hogy lényegeseb gyengébb minőségű, mint a gyári lemezen látható anyag.

A hamisítók okozzák a legnagyobb kárt

A statisztikák szerint a zenekiadóknak és a filmstúdióknak a legnagyobb kárt nem az internetes fájlcsere, hanem a hamisítás, másolás okozza. A Magyar Hanglemezkiadók Szövetségének honlapján olvasható közlemények szerint Magyarországot is keményen sújtja a másolásos, kalózkodásos népi sport: a szervezet elrettentő becslése szerint egy legális CD-re három másolt jut.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról