:

Szerző: szviktor

2007. január 30. 14:16

Nem csak a nagyvállalatok kiváltsága a videotelefon, a videokonferencia

Videotelefonálás, videokonferencia, távkonferencia: mindennapos szavak a multicégek topmenedzsereinek szótárában. Ők elsősorban időt, másodsorban jelentős költséget takarítanak meg a valós idejű hang- és képátviteli szolgáltatásokkal. De mi helyzet a legtöbb magyar munkavállalót foglalkoztató kis és közepes vállalkozásokkal, ők hogyan tudnak hasznot húzni abból, ha nem csak hallják, hanem látják is azt, aki a vonal másik végén beszél?

Videotelefonálás, videokonferencia, távkonferencia: mindennapos szavak a multicégek topmenedzsereinek szótárában. Ők elsősorban időt, másodsorban jelentős költséget takarítanak meg a valós idejű hang- és képátviteli szolgáltatásokkal. De mi helyzet a legtöbb magyar munkavállalót foglalkoztató kis és közepes vállalkozásokkal, ők hogyan tudnak hasznot húzni abból, ha nem csak hallják, hanem látják is azt, aki a vonal másik végén beszél?

Egy nemzetközi cég életében igazgatósági ülést tartani videokonferencia segítségével annyira hétköznapi (és biztonságos), hogy például az egyik "magyar multi", a Mol Nyrt. igazgatósági ügyrendje is kifejezetten megengedi. Nem csoda: egy fontos megbeszélnivaló miatt nagyságrendekkel kényelmesebb beülni a méretes plazmatévékkel és nagyteljesítményű automata kamerákkal felszerelt, kifejezetten erre a célra épített, légkondicionált tárgyalóba mint hosszú órákat repülőtereken vesztegelni az oda-vissza út során.

Ingyenes videokonferencia-megoldások kis cégeknek

A jóval szerényebb tőkével rendelkező, ám annál találékonyabb kkv-nek nem éri meg milliókat fektetni videokonferencia rendszerbe, hisz akár ingyen is megúszhatják valamilyen PC-re telepített programmal, hozzá csatlakoztatott mikrofonnal és webkamerával. A legnépszerűbb megoldás a Skype-pal és Google Talkkal egyaránt kompatibilis Festoon. Email-címünk megadása után az ingyenesen letölthető szoftver segítségével a fejlesztők ígérete szerint akár 200 fős videokonferenciát is szervezhetünk. A szoftvert telepíteni csak annak a felhasználónak a számítógépére szükséges, aki a konferencia szervezője, a résztvevők számítógépén elég ha a Skype vagy a Google Talk fut.

A videoátvitelhez szükséges csúcskategóriás, valóban jó minőségű képet rögzítő, automata fejmozgás-követős USB-s kamera sem drágább mint 50 ezer forint. Üröm az örömben, hogy a szolgáltatás internet- és szoftverfüggő, azaz ha valaki a szervezett videó-konferencia időpontjában nincs internet közelben vagy nincs telepítve a gépére a Skype vagy a Google Talk, nem tud résztvenni a beszélgetésben.

A szoftver- és PC-független megoldások híveinek kínál megoldást az amerikai Grandstream már hazánkban is kapható IP-videotelefon készüléke. Ez egy olyan speciális IP-telefon, amely LCD-kijelzővel és beépített kamerával is rendelkezik. Ahhoz, hogy videotelefonálni tudjunk vele, a készüléken túl szeléssávú internet, és olyan VOIP-szolgáltató szükséges, mely támogatja videoátvitelt is. Jó hír, hogy a videotelefonok többnyire a ma már széles körben elterjedt SIP protokollt használják, így a VOIP-szolgáltatók többségénél elérhető ez a szolgáltatás.


Grandstream GXV-3000 IP videotelefon

Egy asztali IP videotelefon VOIP telefonközponthoz csatlakoztatva ugyanúgy a céges telefonrendszer része lehet mint a hagyományos készülékek. Saját városi hívószáma lehet, önálló mellékként képes üzemelni. Ha a hívott félnél szintén videotelefon üzemel, mozgókép kapcsolatot is létesít, ha csak hagyományos telefon felel a vonal másik végén, akkor automatikusan egyszerű telefonként használhatjuk.

Egy céges VOIP telefonközpont számos más versenyelőnyt is tartogat a fizikailag széttagolt kis és középvállalkozások számára. Használatával például lehetővé válik, hogy a munkatársak otthonról távmunkában dolgozzanak úgy, hogy otthoni (akár IP video) telefonjuk a céges telefonközpont része legyen. Ugyanúgy hívásokat fogadhatnak, kapcsolhatják egymást, mintha az irodában ülnének -- és mindezt teljesen ingyen. Így a személyes okokból csak távolról bedolgozni képes kollégákat is meg lehet tartani.

Küszöbön a mobil videotelefonálás

"Az IP-videotelefonok hazai elterjedtsége minimális. Ennek oka elsősorban a kicsi sávszélességben és a ma még magas készülékárakban keresendőek" -- mondja a videotelefonálás itthoni helyzetéről Sándor Zoltán, a Gloster Telekom műszaki vezetője. A helyzet kísértetiesen hasonlít egy 10 évvel ezelőtti technika, a faxkészülékek elterjedésre. A fax ugyanis akkor vált mindennapossá, amikor elérte azt a kritikus elterjedtséget, ahol már nem volt kérdés egy cég számára, hogy akar-e faxot beszerezni.

A videotelefon-piacon ezt áttörést a GSM szolgáltatók hozhatják meg: egyrészt a mobil szélessáv (3G, HSDPA) kiépülésétől, (ezek már alkalmasak valós idejű hang és képátvitelre), másrészt a videohívást is támogató mobiltelefonok egyre csökkenő árától, melyeknek robbanásszerű elterjedésének a szolgáltatók ártámogatása adhat igazi lökést. A videotelefonálás elterjedésének igazi gátja valójában a felhasználókban keresendő: sokan nem szeretnék ugyanis, hogy egy videohívás során hívónk pont valami olyasmit lásson melyet kellemetlen helyzetbe hozhat minket. Ezért számítanak a szakértők arra, eleinte a mobil videotelefonálás kevésbé a megfontolt üzletemberek, inkább a fiatalok játékszere lesz majd.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 20:51

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.