Szerző: Bodnár Ádám

2007. január 30. 11:09

Az internet atyja a botnetektől félti gyerekét

Vint Cerf
Vinton G. Cerf
[HWSW] A botnetek jelentik az egyik legnagyobb fenyegetést a világháló működésére -- mondta el a Davosban rendezett Világgazdasági Fórumon Vint Cerf, az internet egyik úttörője, a TCP/IP protokoll kifejlesztője.

Minden negyedik PC zombi

Cerf becslései szerint az internetre csatlakozó PC-k mintegy negyedét, azaz körülbelül 150 millió számítógépet fertőztek meg már olyan trójai szoftverek, amelyek idegen kézbe adják a gépek irányítását. Az ilyen "zombigépekből" álló hálózatot hívják zombihálózatnak vagy botnetnek. A botnetek segítségével bűnözök értékes személyes adatokat, például felhasználóneveket, jelszavakat, kártyaszámokat lophatnak, további fertőzésekhez, spammeléshez létesítenek bázist, vagy akár nagyobb kaliberű, vállalati hálózatok ellen intézet támadásokhoz is jó alapként szolgálhatnak.

Vint Cerf példaként említette azt az esetet, amikor az egyik nagy bothálózat a tavalyi év végén úgy küldött ki képet tartalmazó kéretlen reklámokat, hogy azokba a Yahoo keresőről véletlenszerűen beillesztett szöveget is beillesztett, hogy átverje a spamszűrőket, a Yahoo keresési kapacitásának közel ötödét lekötve.

Csoda hogy működik az internet?

Vint Cerf szerint szinte a csodával határos, hogy az internet még ilyen körülmények között is működőképes. A jelenleg a Google alkalmazásában álló szakember úgy véli, a botnetek komolyan veszélyeztethetik az internet, illetve a rajta futó szolgáltatások működését. A botneteken zajló illegális tevékenység az internet sávszélességének jelentős részét leköti, ezért a szolgáltatók újabb és újabb beruházásokra kényszerülnek hogy biztosítsák az adatforgalmat, amit végeredményben a felhasználók fizetnek meg.

A rendezvényen tartott kerekasztal-beszélgetés szereplői, köztük Vint Cerf, Michael Dell, Hamadoun Toure (a Nemzetközi Távközlési Szövetség főtitkára) egyetértettek abban, hogy a szoftverkalózkodás jelentősen hozzájárul a botnetek szaporodásához, például a távol-keleti bazársorokon kapható hamisított Windowsok gyakran eleve tartalmazzák azokat a trójai programokat, amelyek idegen kézbe adják a PC irányítását. A beszélgetés résztvevői szerint az internet anonimitása lehetővé teszi hogy a botnetek mögött álló bűnözőket senki se találja meg, a hálózatok pedig akár hónapokon át észrevételnül működhetnek.

A botnetek nem csak észrevétlenek, a legfejlettebbek már saját vírusvédelemmel is rendelkeznek, amely távoltartja a kártevőket a hálózatban található gépektől, nehogy azok egy másik botnet részeivé váljanak, más bűnözőknek termeljenek hasznot. A Világgazdasági Fórum résztvevői egyetértettek abban, hogy a botneteket meg kell állítani, ellenkező esetben az internet és a rajta futó szolgáltatások működése akár már az idei évben komoly veszélynek lehet kitéve.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról